Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Donesen nalog o provođenju istrage protiv osmoro osumnjičenika

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv osmoro hrvatskih državljana ( 1973., 1983., 1965., 1981., 1979., 1959., 1978., 1983.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela izbjegavanja carinskog nadzora, zlouporabe položaja i ovlasti i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. ( 2. 8. 2012.)
Osnovano se sumnja da je I osumnjičenik, od 7. lipnja do 20.srpnja 2012., na području Splitsko-dalmatinske županije i Bosne i Hercegovine, u cilju krijumčarenja mesa iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, u zajedničko djelovanje povezao II, III, IV, V i VI osumnjičenike u namjeri da, izvan za to predviđenih graničnih veterinarskih postaja, bez rješenja Uprave za veterinarstvo o veterinarskim uvjetima za uvoz i bez prijave pošiljki carinskim i policijskim službenicima te veterinarskom inspektoru, u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine unesu velike količine različitog mesa bez dokumentacije o podrijetlu i zdravstvenom stanju. Prvoosumnjičenik je od IV osumnjičenika i drugih osoba u Bosni i Hercegovini naručivao i kupovao meso koje su potom, po uputi I osumnjičenika, preuzimali II, III i VI osumnjičenici a ponekad i I osumnjičenik. Potom su meso, po uputi I osumnjičenika, II i V osumnjičenici prevozili iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku. Na upisani način osumnjičenici su u navedenom razdoblju u Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 1564  kilograma različitog mesa.
Nadalje, osnovano se sumnja da je VII osumnjičenik, kao ovlašteni veterinar, od 4. listopada 2011. do 27. srpnja 2012., na području Slimena, Kučića i Omiša, na traženje I osumnjičenika i VIII osumnjičenice, u nakani da im omogući stavljanje u promet mesa bez potrebne dokumentacije o podrijetlu i zdravstvenom stanju i bez veterinarskih pregleda, pa tako i mesa prokrijumčarenog iz Bosne i Hercegovine, učinio dostupnima im veterinarske pečate kojima je samo VII osumnjičenik bio ovlašten pečatirati zdravstveno ispravno meso. Pečatima su I osumnjičenik i VIII osumnjičenica, uz znanje VII osumnjičenika, pečatirali meso za koje nisu posjedovali potrebnu dokumentaciju i koje VII osumnjičenik nije pregledao.