Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Donesen nalog o provođenju istrage protiv petero okrivljenika

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv petero hrvatskih državljana ( 1961., 1968., 1962., 1966. i 1972. ) zbog postojanja osnova sumnje na počinjenje kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela i lažnog prijavljivanja kaznenog djela (18.10.2010.)

Postoji osnova sumnje da je prvookrivljenik tijekom lipnja i srpnja 2010. godine u Zagrebu i Osijeku, a znajući da je pred Vrhovnim sudom RH u tijeku postupak odlučivanja povodom žalbe u kaznenom predmetu protiv Branimira Glavaša i dr. zbog kaznenog djela ratnog zločina, u cilju da se ishodi presuda koja će za Branimira Glavaša biti povoljnija organizirao i u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike radi pronalaženja osoba koje bi mogle za novac utjecati na suce Vrhovnog suda RH ili im ponuditi novac kako bi donijeli povoljnu presudu za Branimira Glavaša. Sukladno dogovoru prvookrivljenik i drugookrivljenik su kontaktirali s više osoba interesirajući se o stanju predmeta.
U cilju realizacije opisanog plana i prikupljanja novca koji je trebao biti proslijeđen zasad nepoznatim osobama radi utjecaja na donošenje odluke u predmetu Branimir Glavaš, prvookrivljenik je 15. srpnja 2010. u Zagrebu od jednog poduzetnika dobio iznos od 50.000 eura, a novac je, po uputama prvookrivljenika, istog dana preuzeo drugookrivljenik kako bi ga dalje proslijedio zasad nepoznatoj osobi. Nadalje, po uputama prvookrivljenika i uz posredovanje trećeookrivljenice 21.srpnja 2010. u jednom zagrebačkom kafiću organiziran je sastanak na kojemu je drugookrivljenik od četvrtookrivljenice i petookrivljenika zatražio da do 23.srpnja 2010. prikupe 70.000 eura, na što su oni pristali i prikupili po 35.000 eura.
Novac je prema dogovoru 23.srpnja 2010. preuzeo drugookrivljenik koji ga je 25.srpnja 2010. trebao predati zasad točno neutvrđenoj osobi radi utjecaja na donošenje povoljne presude za Branimira Glavaša, ali do predaje novca nije došlo jer su četvrtookrivljenica i petookrivljenik 24.srpnja 2010. prekinuli svoje daljnje postupanje, o čemu su istog dana obavijestili ostale okrivljenike.
U cilju izbjegavanja kaznene odgovornosti četvrtookrivljenica i petookrivljenik su PU osječko-baranjskoj 24. srpnja 2010. podnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog navodnog kaznenog djela prijevare na njihovu štetu. U kaznenoj prijavi su neistinito naveli da su novac predali nepoznatom počinitelju koji ga je zadržao, iako su znali da su 70.000 eura predali drugookrivljeniku s unaprijed zajednički dogovorenim ciljem.