Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Donesen nalog o provođenju istrage protiv sedmoro okrivljenika

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv sedmoro hrvatskih državljana (1953., 1958., 1975., 1977., 1971., 1952. i 1963.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita te protuzakonitog posredovanja. (18.6.2011.)
Osnovano se sumnja da je prvookrivljenica, zaposlenica Državnog inspektorata, Područna jedinica Rijeka, ovlaštena obavljati poslove gospodarskog inspektora, od 27. siječnja 2011. do 4. travnja 2011., u Rijeci, od drugookrivljenice, voditeljice pisarnice u Državnom inspektoratu, Područna jedinica Rijeka, tražila i dobivala podatke o budućim inspekcijskim nadzorima raznih obrta na području Rijeke za čiji nadzor nije bila ovlaštena. U namjeri da okoristi vlasnike obrta dajući im informacije koje na legalan način ne mogu pribaviti, a kako bi pravovremeno poduzeli radnje u smislu otklona nepravilnosti, odnosno izbjegavanja prekršajne odgovornosti, prvookrivljenica je više vlasnika raznih obrta telefonski obavijestila o inspekcijskom nadzoru savjetujući ih pritom što trebaju učiniti da bi izbjegli prekršajnu odgovornost. Zauzvrat je,  za sebe i gospodarske inspektore koji su obavljali nadzor,  od vlasnika obrta tražila i dobila zlatni nakit i druge poklone.
Osnovano se sumnja da je šestookrivljenica, ravnateljica Direkcije za poslovne objekte Grada Rijeke, Odjel gradske uprave za komunalni sustav, 4. svibnja 2011., u Rijeci, na traženje prvookrivljenice izvršila dopunu raspisanog natječaja za davanje u zakup gradskog poslovnog prostora i tako eliminirala druge zainteresirane natjecatelje, te  omogućila da se kao jedini zainteresirani natjecatelj na licitaciji javi prvookrivljenica. Nakon što je s prvookrivljenicom, odnosno njezinom kćerkom, zaključio ugovor o zakupu poslovnog prostora, šestookrivljenica je od prvookrivljenice na poklon dobila zlatni nakit. Nadalje, šestookrivljenica je, od 19. svibnja do 2 lipnja 2011., sedmookrivljeniku, nakon što je od njega na dar dobila umjetničku sliku, obećala da će mu Grad Rijeka izvršiti adaptaciju i sanaciju postojećeg poslovnog prostora te mu je najavila da će uskoro biti raspisan natječaj za poslovne prostore. Potom mu je omogućila  razgledavanje dvaju prostora, a nakon raspisivanja natječaja od sedmookrivljenika je na dar dobila još jednu umjetničku sliku.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv tri okrivljenice.