Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Donesen nalog o provođenu istrage protiv dvojice okrivljenika zbog više kaznenih djela

USKOK je donio nalog o provođenu istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1954. i 1952.) zbog postojanja osnova sumnje na počinjenje kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenog djela i zlouporabe položaja i ovlasti. (18.8.2010.)

Postoji osnova sumnje da su se prvookrivljenik, kao predsjednik Uprave HEP-a, i drugookrivljenik, kao direktor HEP-ova društva Opskrba d.o.o., od listopada 2008. do rujna 2009. povezali u zajedničko djelovanje s više osoba iz dvaju  dioničarskih društava s ciljem pribavljanja nepripadne materijalne koristi tim dioničarskim društvima. Tako je, sukladno prethodno dogovorenom planu, prvookrivljenik bez odluke Uprave HEP-a odobrio, a drugookrivljenik naložio Službi obračuna i naplate HEP Opskrbe da se dioničarskim društvima, kojima se prema odluci Uprave HEP-a električna energija isporučivala po cijenama za povlaštene kupce, u navedenom razdoblju dodatno neosnovano umanje računi za isporučenu električnu energiju za 10,99 posto, odnosno 5,5 posto. Na navedeni način  povezanim dioničarskim društvima pribavljena je nepripadna materijalna dobit u ukupnom iznosu od 6.355.710,93 kuna,  a za koji iznos je oštećen HEP.
Prvookrivljenik je nadalje, kao predsjednik Uprave HEP-a, 24. ožujka 2009., u namjeri da jednom od dioničarskih društava omogući korištenje financijskih sredstava HEP-a, bez odluke Uprave HEP-a, te protivno odredbama Statuta HEP-a, Pravilnika o poslovanju i u situaciji nepovoljne likvidnosti HEP-a, s odgovornim osobama jednog dioničarskog društva zaključio ugovor o zajmu temeljem kojeg je HEP tom dioničarskom društvu dao zajam u iznos od 15 milijuna kuna s rokom vraćanja od 60 dana i kamatom od 10,50 posto. Sklapanjem aneksa višekratno je produljivan rok povrata novca HEP-u, a zajam je dioničarsko društvo vratilo  tek 1. listopada 2009.
U svrhu utvrđivanja mogućih drugih kaznenih djela po nalogu USKOK-a kriminalističko istraživanje se nastavlja.