Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Donesen novi nalog o provođenju istrage protiv Ive Sanadera

Na osnovu izvršenih provjera, te nakon što je na naše traženje Državno odvjetništvo u Klagenfurtu 23. veljače 2011., predstavnicima Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i USKOK-a predalo dokumentaciju koja je izuzeta iz Hypo banke u vezi mogućih zlouporaba prilikom pregovora i zaključenja ugovora o kreditu između navedene banke i Vlade Republike Hrvatske, provedene su potrebne dokazne radnje kojima je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je Ivo Sanader počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 337. stavak 1. i 4. Kaznenog zakona. (3. 3. 2011.)

Temeljem tako prikupljenih dokaza i dokumentacije donesen je nalog o provođenju istrage protiv Ive Sanadera zbog osnovane sumnje da je od jeseni 1994. godine do 22. ožujka 1995. u Zagrebu i Austriji, za vrijeme trajanja Domovinskog rata i u vrijeme kad je Republika Hrvatska teško pronalazila banke kod kojih bi se kreditno zadužila, kao zamjenik ministra vanjskih poslova, tijekom pregovora s predstavnicima Hypo banke, dogovorio za sebe isplatu provizije u gotovini i to u iznosu od 7.000.000,00 austrijskih šilinga. Navedeni iznos mu je isplaćen nakon što je zaključen ugovor o kreditu između navedene banke i Vlade Republike Hrvatske u iznosu od 140.000.000,00 austrijskih šilinga. Na opisani način Ivo Sanader je za sebe pribavio nepripadnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 3.500.000,00 kuna.
Budući da se Ivo Sanader nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Republici Austriji, upućena je zamolnica za uručenje potrebnih pismena okrivljeniku i ispitivanje okrivljenika, a istovremeno je i za ovo kazneno djelo zatraženo njegovo izručenje Republici Hrvatskoj.

Odluka o objavi ovog priopćenja donesena je sukladno odredbi članka 231. stavak 3. Zakona o kaznenom postupku.