Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Donesen novi nalog o proširenju istrage protiv Ive Sanadera i Roberta Ježića

USKOK je donio nalog o proširenju istrage protiv Ive Sanadera i Roberta Ježića zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti u pokušaju i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. (8.3.2011.)

Osnovano se sumnja da je Ivo Sanader, kao predsjednik Vlade RH, od studenog 2008. do lipnja 2009. godine, na traženje Roberta Ježića, većinskog vlasnika društva DIOKI, u nakani da trgovačkom društvu pribavi nepripadnu korist na štetu JANAF-a, društva koje je u većinskom vlasništvu države, najprije naložio ministru gospodarstva, rada i poduzetništvu Damiru Polančecu da organizira sastanak Roberta Ježića s odgovornim osobama društva JANAF, a sve kako bi se između društva DIOKI, kao prodavatelja, i društva JANAF, kao kupca, u što kraćem roku realizirala kupoprodaja građevinskog zemljišta s terminalom za skladištenje nafte i naftnih derivata na Žitnjaku, pod uvjetima i cijeni od najmanje 28 milijuna eura, koje je postavio Robert Ježić.
Održano je više sastanaka na kojima je od predstavnika JANAF-a Damir Polančec tražio da se pregovori čim prije dovrše s ciljem zaključenja ugovora po traženim uvjetima Roberta Ježića. Međutim, s obzirom da nije došlo do zaključenja kupoprodajnog ugovora, zbog toga što je cijena koju je tražio Robert Ježić bila znatno viša od tržišne cijene, prema procjenama koje su izrađene na traženje JANAF-a, Ivo Sanader je i osobno tijekom svibnja 2009. godine organizirao sastanak u svom uredu u Vladi RH na kojem je od odgovornih osoba JANAF-a zatražio da zaključe ugovor po uvjetima postavljenima od strane Roberta Ježića, iako je znao da bi time za društvo JANAF nastupila šteta, a društvu DIOKI bi se pribavila nepripadna korist u iznosu od najmanje 10 milijuna eura. Odgovorne osobe JANAF-a su zahtjev Ive Sanadera, zbog štetnosti ugovora za njihovo društvo, odbile.

Budući da se Ivo Sanader nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Republici Austriji, upućena je zamolnica za uručenje potrebnih pismena okrivljeniku i ispitivanje okrivljenika, a istovremeno je i za ovo kazneno djelo zatraženo njegovo izručenje Republici Hrvatskoj.

Odluka o objavi ovog priopćenja donesena je sukladno odredbi članka 231. stavak 3. Zakona o kaznenom postupku.