Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Doneseno rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv troje okrivljenika i jednog trgovačkog društva

USKOK je na temelju kaznene prijave koju je podnio PNUSKOK donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv troje hrvatskih državljana (1963., 1972., 1978.) i jednog trgovačkog društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te zlouporabe položaja i ovlasti u poticanju. ( 3. 4. 2014.)

Osnovano se sumnja da je I. okr., kao županica Sisačko-moslavačke županije, od lipnja 2009. godine pa nadalje, donijela više odluka i rješenja o osnivanju i imenovanju članova Savjeta županice za što im je neosnovano isplaćivana mjesečna naknada od 5.000 kuna neto, iako je znala da oni iste poslove zbog kojih su imenovani za članove Savjeta već obavljaju u okviru tijela Skupštine i pravnih osoba Županije te da za to primaju odgovarajuću naknadu, odnosno plaću. Na opisani način članovima Savjeta pribavljena je nepripadna korist, a proračun Županije je s osnova isplaćenih naknada i pripadajućih davanja oštećen za najmanje 6.000.000 kuna.
Nadalje, I. okr. je od veljače 2012. do srpnja 2013., unatoč činjenici da je Županijska skupština donijela odluku o gradnji Zavoda za hitnu medicinu na lokaciji Jodnog lječilišta u sklopu Opće bolnice Sisak, u dogovoru i na traženje III. okr., direktora V. okr. trgovačkog društva, poduzela sve kako bi osigurala da Županija za potrebe Zavoda za hitnu medicinu od V. okr. trgovačkog društva kupi nekretninu koja nije bila adekvatna i to po cijeni znatno većoj od stvarne. U cilju realizacije navedenog I. okr. je 30. svibnja 2012. s III. okr. zaključila ugovor o kupoprodaji navedene nekretnine za iznos od 9.800.000 kuna. Na taj je način na ime razlike između plaćene i stvarne vrijednosti predmetne nekretnine, V. okr. trgovačkom društvu, na štetu Županije, pribavljena nepripadna imovinska korist od najmanje 4.200.000 kuna.
Osim navedenog, I. okr. je od rujna 2010. do rujna 2013., sukladno dogovoru i na traženje IV. okr., a u cilju da njegovom društvu omogući stjecanje udjela Županije u društvu Ceste Sisak, 14. listopada 2011. s društvom IV. okr. zaključila ugovor o prodaji i prijenosu poslovnog udjela, iako je znala da će time za Županiju nastati obveza naknade štete drugom društvu zbog neosnovanog odbijanja zaključenja ugovora. Odbijeno društvo je pred Trgovačkim sudom u Zagrebu protiv Županije pokrenulo parnični postupak zbog nadoknade štete a u kojem postupku je I. okr. potpisala sudsku nagodbu kojom se Županija društvu obvezala isplatiti 200.000 kuna, za koji iznos je oštećen proračun Županije.
Isto tako osnovano se sumnja da je, od ožujka 2010. do kraja 2013. godine, u više navrata troškove privatnih ručkova, proslave rođendana i nabavu prehrambenih artikala za privatne potrebe, po nalogu I. okr. plaćala Županija iako za to nije bilo osnova, čime je Županija oštećena za najmanje 35.000 kuna. Također se sumnja da je I. okr. od 2009. do 2013. godine, službenom karticom plaćala privatne troškove za konzumaciju hrane i pića te goriva, čime je sebi, na štetu Županije, pribavila nepripadnu imovinsku korist od najmanje 136.000 kuna

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.