Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 13 okrivljenika

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv devetorice hrvatskih državljana (1978., 1979., 1968., 1969., 1982., 1988., 1982., 1987., 1966.), trojice državljana Srbije (1975.,1964., 1969.) i jednog državljanina Kosova (1974.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj u sastavu zločinačkog udruženja, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj. (26.4.2014.)

Osnovano se sumnja da su I. okr. i II. okr., od početka veljače do 25. travnja 2014., na graničnom prijelazu Bajakovo, na području Istre i na području Srbije i Slovenije, u zajedničko djelovanje povezali III. okr., IV. okr., V, okr., VI.okr., VII. okr., VIII. okr. IX. okr. i X. okr. radi ilegalnog prebacivanja većeg broja državljana Kosova iz Srbije u Hrvatsku te potom u Sloveniju i druge zemlje Europske unije. Organizatori zločinačkog udruženja su s više osoba s Kosova dogovarali broj osoba  koje će biti ilegalno prebačene kao i cijenu u iznosu od najmanje 3.400 eura po osobi. Ilegalno prebacivanje državljana Kosova iz Srbije u Hrvatsku, I. okr. i II. okr. su dogovorili i realizirali s III. okr. i IV. okr. policijskim službenicima koji su zauzvrat dobivali novčane nagrade od najmanje 200 eura po stranom državljaninu. Ostali okrivljenici su, sukladno prethodnom dogovoru, za novčane nagrade preuzimali strane državljane, organizirali njihov smještaj i prijevoz do dogovorenih mjesta radi daljnjeg ilegalnog prebacivanja. U navedenom razdoblju okrivljenici su u 10 navrata u Hrvatsku prebacili 58 državljana Kosova za što su primili iznos od najmanje 197.000 eura koji su, sukladno prethodnom dogovoru i poslovima koje su obavili u sastavu zločinačkog udruženja, međusobno podijelili.
Osim navedenog, osnovano se sumnja da je IV. okr. sa zasad nepoznatim osobama s Kosova dogovorio ilegalni ulazak većeg broja državljana Kosova iz Srbije u Hrvatsku za novčanu nagradu od 200 eura po osobi te da je njihov daljnji prijevoz dogovorio s XIII. okr. Nadalje, XI. okr. i XII. okr. se sumnjiči da su, za novčane nagrade od najmanje 200 eura po osobi, ilegalno prebacivali, preuzimali i prevozili državljane Kosova.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika.