Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv devetoro okrivljenika

USKOK je, na temelju kaznenih prijava Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija i Policijske uprave zagrebačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv jednog hrvatskog i češkog državljana (1968.), sedmoro hrvatskih državljana (1990., 1991., 1984., 1976., 1994., 1970., 1976.) i jednog bosansko-hercegovačkog državljana (1978.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačko udruženje, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, krivotvorenja službene ili poslovne isprave u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja. (5. 1. 2018.)

Osnovano se sumnja da je I. okr., kao osnivač i odgovorna osoba jednog trgovačkog društva, od početka 2015. do siječnja 2018. godine, na području Republike Hrvatske i Republike Češke, u zajedničko djelovanje povezao II., III., IV., V., VI. i VII. okr., kao odgovorne osobe više trgovačkih društava u Hrvatskoj i Češkoj, te VIII. i IX. okr. radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge trgovinom rabljenim osobnim vozilima na način da su, na temelju nevjerodostojne dokumentacije, neosnovano iskazivali pretporez i umanjivali obveze uplata dužnih davanja po osnovi poreza na dodanu vrijednost (PDV) trgovačkih društava I. i III. okrivljenih. Tako su, u cilju realizacije navedenog, za rabljena osobna vozila koja su na području Hrvatske i drugih država članica EU-a kupljena od pravnih osoba obveznika PDV-a radi daljnje prodaje u Hrvatskoj, I. okr., te sukladno dogovoru s I. okr., III., V. i VII. okr., radi ostvarenja prava odbitka pretporeza u što većem iznosu, ispostavljali račune s obračunatim i iskazanim iznosom PDV-a u kojima je neistinito prikazano da su društva, u kojima su okrivljenici odgovorne osobe, rabljena osobna vozila prodali društvima I. i III. okr. po cijeni znatno većoj od one koja je bila iskazana na računima dobavljača tih vozila. Potom su vozila po znatno nižim cijenama prodavali društvima III., IV., VI. i VII. okr. te drugim pravnim i fizičkim osobama, a I. okr. je za dio tako nabavljenih vozila ispostavljao račune jednom društvu bez iskazanog PDV-a, s naznakom prijenosa porezne obveze na kupca, u kojima je neistinito prikazano da su ta vozila prodana jednom češkom društvu. Nadalje, II. okr. je, sukladno dogovoru s I. okr., za navedena vozila ispostavljao račune društvima III. i VII. okr., kao kupcima tih vozila, nakon čega su navedena društva okrivljenika ta vozila, po znatno nižim cijenama, prodavala društvima I.-VII. okr., iako im navedena vozila stvarno nisu isporučena. Nevjerodostojne račune su VIII. i IX. okr., sukladno nalozima I. okr., znajući da u njima opisane isporuke vozila nisu izvršene, evidentirale u poslovnim knjigama dva trgovačka društva u dijelu obračuna pretporeza i prikazale u prijavama PDV-a koje su mjesečno podnosile nadležnoj poreznoj upravi. Na opisani način okrivljenici su, izdavanjem nevjerodostojnih računa za najmanje 40 vozila i neosnovanim iskazivanjem pretporeza i umanjenjem obveze uplate PDV-a, proračun Republike Hrvatske oštetili za najmanje 4.960.000,00 kuna. Od navedenog iznosa, po osnovi povrata PDV-a, iz proračuna Republike Hrvatske na račun društva I. okr. uplaćen je iznos od 1.949.495,91 kune koji je potom I. okr. proslijedio na račune dva društva s kojih je novac, sukladno dogovoru s I. okr., podigao VII. okr. i predao ga I. okrivljenom. Navedeni iznos okrivljenici su, sukladno prethodnom dogovoru, međusobno podijelili.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnio prijedloge za donošenje rješenja o određivanju privremenih mjera protiv okrivljenika radi osiguranja oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi.
Također je sucu istrage predloženo određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.