Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Dopuna priopćenja - Postupci vođeni zbog kaznenih djela ratnih zločina počinjenih u Dubrovniku

Nastavno na priopćenje od 2. prosinca 2011. u vezi kaznenih postupaka pokrenutih zbog kaznenih djela ratnih zločina na području Dubrovnika, priopćujemo kako je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu 29. studenog 2012. podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv državljanina Srbije (1950.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (5. 12. 2012.)

Optuženiku se stavlja na teret da je od 5. do 7. listopada 1991. u činu majora i kao zapovjednik 3. motoriziranog bataljuna 5. motorizirane brigade JNA, nakon što je njegova jedinica okupirala Čilipe; suprotno propisima međunarodnog ratnog i humanitarnog prava; naredio podčinjenima da zapale Čilipe pri čemu je 90 obiteljskih kuća, gospodarskih i drugih javnih objekata potpuno uništeno.

S obzirom na promjenu Zakona o primjeni Statuta međunarodnog kaznenog suda i progonu za kaznena djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, za koje je u ranijem priopćenju navedeno da su podignute pred Županijskim sudom u Dubrovniku, ustupljene su sukladno propisima navedenog Zakona na nadležno postupanje Županijskom sudu u Splitu, kao jednom od četiri specijalizirana suda u Republici Hrvatskoj za kaznena djela ratnih zločina.

Postupci vođeni zbog kaznenih djela ratnih zločina počinjenih u Dubrovniku, 2. prosinca 2011.