Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Dopuna priopćenja: U tijeku izvidi glede "nove dokumentacije" vezane za zločine u Lori

Slijedom ranije objavljenih tekstova i izjava te ponovnih napisa i tekstova o navodnom "namjernom zataškavanju ratnih zločina u Lori" i "novoj dokumentaciji", a radi pojašnjenja naših tvrdnji iznesenih o tim tekstovima, napominjemo kako Državno odvjetništvo Republike Hrvatske raspolaže podacima i dokazima kada i gdje su ti "novi dokumenti" nastali, zbog čega su zatraženi izvidi od Vojne policije. (11. 1. 2011.)

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske raspolaže podacima i dokazima da su ti "novi dokumenti" odnosno izvješća nastali 1997. godine na području Šibenika, a ti dokumenti su po anonimnom pošiljatelju 1999. godine dostavljeni Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku s očitom namjerom pošiljatelja da se prikažu kao autentični. Prema podacima kojima raspolaže državno odvjetništvo te osobe su sastavile navedene dokumente kako bi time od sebe otklonile odgovornost za moguća kaznena djela za koja su one mogle biti terećene od strane istražitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, poštujući odredbu o tajnosti ove faze postupka, ne može dati više informacija osim činjenice da je od Vojne policije zatražilo provođenje izvida kako bi se utvrdila odgovornost tih osoba pri sastavljanju "nove dokumentacije" odnosno izvješća.
Ovo priopćenje dopuna je ranijim priopćenjima odnosno tekstovima ispravaka objavljenih netočnih informacija koji su se odnosili na zataškavanje ratnih zločina u Lori i vojnom zatvoru Kuline, objavljenih na stranicama Županijskog državnog odvjetništva u Splitu i Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku, http://www.dorh.hr/spl266 i http://www.dorh.hr/OdgovorNaObjavljenuInformaciju01.