Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Ispitivanje pripadnika Danskog bataljuna u vezi ratnog zločina u Dvoru na Uni

Kako je ranije najavljeno, u Kopenhagenu je, u sudu za Grad Kopenhagen, danas počelo ispitivanje pripadnika Danskog bataljuna, iz mirovne misije UN-a (pripadnici snaga UNPROFOR-a) koji su 8. kolovoza 1995. bili neposredni očevici ratnog zločina u Dvoru na Uni  kada su za sada nepoznate osobe u vojnim odorama u prostorijama škole i ispred škole ubile dvanaest civila, većinom hendikepiranih. (24. 1. 2012.)

Kako se zločin dogodio na području razdvajanja oružanih snaga Hrvatske vojske i pripadnika srpskih postrojbi, tako uz dopuštenje danskog suda, četvoricu pripadnika Danskog bataljuna ispituju uz predstavnike Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i pripadnici Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije.
Nakon dugog čekanja, na zajedničko je traženje dobiveno odobrenje Ujedinjenih naroda za ispitivanjem. Iskazi pripadnika Danskog bataljuna su važni budući da ti svjedoci kao neposredni očevici zločina mogu imati korisna saznanja o mogućim počiniteljima.
Danas su ispitana dva pripadnika Danskog bataljuna, dok će sutra tijekom dana biti ispitana još dva svjedoka.
Nakon provedenih ispitivanja ovih svjedoka nastavit će se istraživanja i ispitivanja svjedoka u Hrvatskoj kako bi se prikupili dokazi o počiniteljima.