Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Ispravak objavljene netočne informacije

U Večernjem listu u komentaru dana objavljen je tekst te u njemu netočne informacije zbog čega je tom dnevnom listu upućen tekst ispravka koji objavljujemo. (10. 3. 2011.)

Naime, u spomenutom je tekstu objavljeno kako "i slučaj Purda je riješila politika jer to što je srbijanski tužitelj na našem teritoriju ispitivao Petra Janjića Tromblona nema veze s pravom. Na temelju koje je zakonske odredbe to bilo moguće?"
Navedena tvrdnja autora komentara nije točna. Predmet protiv T. Purde nije riješila politika već ga je riješila odluka Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije, a prethodno je svoju odluku donijelo i priopćilo Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku. Petra Janjića Tromblona nije, kako to navodi autor komentara, ispitivao "srbijanski tužitelj na našem teritoriju". Petra Janjića Tromblona ispitao je 24. veljače 2011. samo i jedino istražni sudac u Županijskom sudu u Vukovaru uz nazočnost istražnog suca Višeg suda u Beogradu i tužioca Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije.
Istog dana, Danka Maslova ispitao je istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu, također uz nazočnost istražnog suca Višeg suda u Beogradu i tužioca Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije.
U istom je tekstu objavljeno "Ako smo na taj način izgubili "pravnu nevinost", onda smo Purdi mogli skratiti muke i tražeći njegovo izručenje unatoč nevaljanim dokazima. Neka Mladen Bajić sada recipročno zatraži od Srbije da na njihovu teritoriju sasluša Vasiljevića pa da vidimo hoće li oni to dopustiti." Autor komentara opet ima netočnu informaciju. Naime, Aleksandra Vasiljevića ispitao je 13. travnja 2010. istražni sudac Višeg suda u Beogradu i tom je ispitivanju nazočio zamjenik u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku.

Naglašavamo, oba ova ispitivanja pred istražnim sucima kako Višeg suda u Beogradu tako i Županijskog suda u Vukovaru nisu provedena temeljem Sporazuma dvaju tužiteljstava odnosno Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije, već su provedena temeljem Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima i Ugovora između Savezne Republike Jugoslavije i Republike Hrvatske o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima. Znači, riječ je o uobičajenoj međunarodnoj pravnoj pomoći.