Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Neosnovana prozivanja glede nepostupanja državnih odvjetništava

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske odbacuje kao netočne i neutemeljene navode i izjave objavljene u sredstvima javnog priopćavanja u posljednjih nekoliko dana o nereagiranju DORH-a i USKOK-a na zaprimljene kaznene prijave i podneske u kojima se ukazuje na ilegalno branje i prikupljanje smilja kao i na nezakonitosti u postupanju trgovačkih društava. (1. 8. 2016.)
Zaprimljene prijave i podnesci dostavljeni su na nadležno postupanje nadležnim općinskim državnim odvjetništvima (Zadar, Šibenik, Split, Zagreb) koja su postupala, i postupaju po njima, ali i po izvješćima nadležnih policijskih uprava kao i po izvješćima nadležne inspekcije Ministarstva zaštite okoliša i prirode.
Nadležna državna odvjetništva donijela su odluke u predmetima iz svoje nadležnosti bilo da nisu utvrđeni elementi kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti bilo da su podignute optužnice s kaznenim nalogom po kojima su sudovi donijeli presude. U preostalim predmetima, nadležna državna odvjetništva provode dokazne radnje i izvide, a policijske uprave potrebna kriminalistička istraživanja.
Slijedom navedenog, nadležna državna odvjetništva su pravovremeno poduzela sve zakonom propisane radnje u cilju utvrđenja postojanja elemenata kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti.