Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Netočno i nepotpuno informiranje javnosti u tekstu objavljenom na jednom internetskom portalu

Sporazum o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida kojeg su potpisali Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije je javno objavljeni dokument od dana njegova potpisivanja. Cijeli tekst Sporazuma kao i podaci o ostvarenoj suradnji i procesuiranju na temelju njega su objavljeni na internetskoj stranici www.dorh.hr slijedom čega je ostvarena dostupnost informacija zainteresiranoj javnosti. (13. 3. 2015.)
Ujedno, spomenuti Sporazum, kao i drugi sporazumi, potpisani su nakon što su nacrte tog, i drugih sporazuma, razmotrile stručne osobe budući da su nacrti dostavljeni nadležnim ministarstvima pravosuđa i vanjskih poslova.
Radi točnog informiranja javnosti, svrha Sporazuma nije da se u Republici Srbiji procesuiraju državljani Republike Hrvatske koji imaju i prebivalište na području Republike Hrvatske („prodaja“ Veljka Marića) nego da se procesuiraju državljani Republike Srbije koji imaju prebivalište u Republici Srbiji te ih nije moguće procesuirati zato što su nedostupni nadležnim tijelima Republike Hrvatske, a za kaznena djela počinjena na području Republike Hrvatske. 
Ističemo kako nije točno da je osuđeni Veljko Marić procesuiran u Srbiji zahvaljujući spomenutom Sporazumu budući da taj predmet Državno odvjetništvo Republike Hrvatske nije „ustupilo“ ili „predalo“ Tužilaštvu za ratne zločine Srbije. U odnosu na podatke o suradnji temeljem Sporazuma, upućujemo na izvješća objavljena i dostupna na internetskoj stranici, posebice na podatke o procesuiranim počiniteljima nekih značajnih zločina počinjenih u Republici Hrvatskoj a koji su bili nedostupni hrvatskim pravosudnim tijelima (npr. Ovčara). 
Iz svega navedenog proizlazi s koliko netočnih informacija, a slijedom toga i netočnih tumačenja i zaključaka, raspolaže autorica teksta i sugovornik u tekstu koji je pod naslovom „Nisu Srbi krivi: Evo tko je 'kukac' u našim redovima koji je prodao Veljka Marić“ objavljen na jednom internetskom portalu.