Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Objavljeno drugo izdanje Priručnika za rad državnih odvjetnika

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske objavilo je na svojoj Intranet stranici drugo izdanje Priručnika za rad državnih odvjetnika koje je izradila Radna skupina Državnog odvjetništva Republike Hrvatske u cilju da pomogne državnim odvjetnicima, zamjenicima i stručnima savjetnicima i suradnicima u svakodnevnom radu i omogući učinkovito rješavanje svakodnevnih radnih zadataka. (24. 8. 2011.)

U sklopu priprema za primjenu novog Zakona o kaznenom postupku te Zakona o sudovima za mladež izdano je ovo drugo izdanje Priručnika budući da se, nakon dvogodišnje primjene Zakona o kaznenom postupku u kaznenim postupcima iz nadležnosti USKOK-a, izrada drugog izdanja ukazala nužnom. Naime, kazneni postupak je uvelike različit od dosadašnjeg postupka te drugo izdanje Priručnika državnim odvjetnicima i zamjenicima omogućava kvalitetne upute i obrasce za njegovu primjenu.
Drugo izdanje Priručnika slijedi sam sadržaj prvog izdanja Priručnika koji je sastavljen i objavljen 2003. godine. Priručnik je podijeljen na dva dijela i nakon uvoda je obrađen rad državnog odvjetništva od odnosa u državom odvjetništvu, temeljnim pravima i dužnostima državnih odvjetnika i zamjenika do poslova koji se odnose na rad državnih odvjetnika u obavljanju poslova državnoodvjetničke uprave i poslovanju državnog odvjetništva.
Drugi dio obuhvaća deset poglavlja i rad državnog odvjetnika u kaznenom postupku  odnosno temeljne upute i obrasce za rad državnog odvjetnika ili zamjenika u kaznenom postupku sukladno novom Zakonu o kaznenom postupku i Zakonu o sudovima za mladež.
Priručnik ujedno obuhvaća više od 300 obrazaca koje državna odvjetništva koriste u radu na kaznenim predmetima te mu time daju iznimnu praktičnu vrijednost. Njegova je namjena da u tehničkom smislu pomogne u svakodnevnom radu dok se više znanje stječe svakodnevnim radom, nastavkom stalnog i  stručnog usavršavanja, praćenjem sudske prakse te stručnim i teorijskim raspravama.