Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Odgovor na upit

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske objavljuje tekst odgovora nakon što je objavljen u emisiji Hrvatske televizije radi informiranja javnosti. (30. 3. 2008.)

U vezi Vaših upita povodom emisije "Nedjeljom u dva" i najavljenog gostovanja bivšeg pomoćnika Ravnatelja Carinske uprave – Službe za suzbijanje krijumčarenja i postupanja državnih odvjetništava u različitim predmetima, obavještavamo Vas kako je kod državnih odvjetništava zaprimljeno više kaznenih prijava Carinske uprave. Dio tih prijava podnesen je dok je R. M. obnašao dužnost pomoćnika Ravnatelja naprijed navedene službe. U svim predmetima su nakon provođenja izvida i odgovarajuće kriminalističke obrade donesene državnoodvjetničke odluke a o njima je izviještena Carinska uprava RH.
Pretragom raspoloživih evidencija utvrdili smo da su u različitim državnim odvjetništvima, a nakon što je R. M. udaljen sa dužnosti pomoćnika Ravnatelja, on sam kaznenim prijavama prijavio najmanje 18 osoba zbog navodnih počinjenja različitih kaznenih djela. Prijave su, u pravilu, podnesene protiv čelnika i rukovodećih osoba redarstvenih i carinskih vlasti te dužnosnika državnih odvjetništava koji su postupali u predmetu u kojem je i on sam bio osumnjičen, odnosno optužen zbog počinjenja kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti. U svim tim predmetima, prijave su odbačene, a prema raspoloživim evidencijama, R. M. niti u jednom slučaju nije kao oštećenik preuzeo kazneni progon.

Na Vaše konkretne upite, odgovaramo:
1. "Šverc kavom" – Kaznenu prijavu podnijela je Policijska uprava zagrebačka i to protiv D. R. i dr. (14) osoba zbog kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, izbjegavanja carinskog nadzora, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, a protiv R. M. zbog kaznenog djela nesavjesnog rada u službi. Nakon provedene istrage, protiv 13 osoba je podignuta optužnica pred Županijskom sudom u Zagrebu. Postupak je još u tijeku, s tim da je u međuvremenu došlo do razdvajanja kaznenog postupka u odnosu na R. M. koji je najprije proglašen krivim i osuđen, da bi u ponovljenom suđenju bio pravomoćno oslobođen optužbe.
Prema tome, iz tijeka opisanih događaja ni u kom slučaju ne proizlazi da bi R. M. podnio kaznenu prijavu u ovom predmetu. 
2. "TDR" - Povodom natpisa u jednom tjedniku, državno je odvjetništvo zatražilo od Carinske uprave odgovarajuće obavijesti i provjere tijekom kojih je utvrđeno kako su u ovom predmetu, između ostalog i zbog 1.653.000 "evidencijskih markica", pokrenuti i dovršeni prekršajni postupci u kojima su odgovorne i pravna osoba proglašene krivima i kažnjeni. Tijekom tog postupka, Carinska nas je uprava izrijekom obavijestila kako su nakon provedenog nadzora utvrdili da se radi samo o prekršajnoj odgovornosti i kako "smatraju da nema osnova za pokretanje kaznene prijave". Kod takvog stanja stvari nije bilo osnova za pokretanje kaznenog postupka, posebice što to nije proizlazilo iz dostavljenih nam materijala.
3. "Šverc naftom i benzinom" -
a) Nakon prometne nesreće cisterne registarskih oznaka SK 552-CE 6. ožujka 2003., nadležna je policijska uprava podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Požegi koje je optužilo drugu osobu istih inicijala R. M. zbog kaznenog djela onečišćenja okoliša, a Općinski je sud u Novoj Gradiški nepravomoćnom presudom optuženika proglasio krivim i osuđen.
Ujedno, Carinska ispostava Stara Gradiška, Carinarnica Osijek, podnijela je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnih osoba i odgovornih osoba u pravnim osobama "T." međunarodna špedicija d.d. Rijeka i INA industrija nafte d.d. Zagreb.
b) Vezano za nelegalni istovar benzina u Donjoj Bistri, a nakon što je policijska uprava podnijela kaznenu prijavu, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu optužilo je N. G. i A. B. zbog kaznenog djela izbjegavanja carinskog nadzora. Kazneni postupak u ovom predmetu nije dovršen – glavna rasprava je u tijeku.
c) U odnosu na "šverc" naftnim derivatima otkriven na međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu Gunja od 16. ožujka 2004., temeljem kaznene prijave policijske uprave, Općinsko državno odvjetništvo u Županji optužilo je G. N. i P. P. zbog kaznenog djela izbjegavanja carinskog nadzora te je protiv obojice donesena osuđujuća presuda, uz izricanje sigurnosnih mjera i to oduzimanja predmeta dvije poluprikolica – cisterna, 48.500 litara lož ulja i 13.000 litara BMB 95.

Glede dokumentacije koju je R. M. nakon udaljenja s dužnosti, naknadno dostavljao, ista je, osim u dijelu u kojem se odnosila na njegovo udaljenje iz službe, korištena u postupanju nadležnih državnih odvjetništava povodom ranije dostavljenih prijava od strane Carinske uprave i redarstvenih vlasti, pa i samog R. M.