Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Priopćenje

Povodom uhićenja Ratka Mladića, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske izvješćuje javnost o postupcima u kojima je donesena pravomoćna presuda kao i onima koji se vode pred sudovima u Republici Hrvatskoj zbog kaznenih djela ratnih zločina počinjenih na našem teritoriju. (26. 5. 2011.)

1. Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku - 8. srpnja 1992.  – OSUĐUJUĆA PRESUDA protiv Ratka Mladića i dr. (7)

Županijski sud u Šibeniku proglasio ga je krivim jer je izdavao naredbe svojim podčinjenima u sastavu 9. Korpusa da sa svojih borbenih položaja iz svih raspoloživih tenkovskih, topničkih iraketnih jedinica iz sastava tog korpusa 26. kolovoza 1991. napadnu selo Kijevo, kojom prilikom je ispaljeno oko 1600 granata raznih kalibara među kojima i 16 kasetnih bombi slijedom čega je selo Kijevo potpuno porušeno. Nadalje, da je kao načelnik štaba 9. kninskog korpusa zatražio djelovanje borbenih zrakoplova i izdao naređenje jedinicama iz sastava korpusa, da se iz tenkovskog, topničkog iraketnog oružja napadnu područja općina Sinj, Vrlika, sela Maljkovo, Potravlje, Šatrić i Dabar, te u vremenu od 16. do 23. rujna 1991. na području Šibenika naređivao podčinjenima borbena djelovanja po civilnim osobama i objektima, spomenicima kulture, industrijskim i drugim gospodarskim objektima, uslijed čega je stradalo više osoba i uništena je imovina većeg opsega.

Županijski sud u Šibeniku izrekao mu je zbog navedenih djela kaznu zatvora u trajanju od 20 godine.

2. Županijsko državno odvjetništvo u Splitu -13. prosinca 1995. – OPTUŽNICA protiv Ratka Mladića i dr.(4)

Optužnicom mu se stavlja na teret da je u razdoblju od druge polovice rujna 1991. do 28. siječnja 1993. u svojstvu zamjenika zapovjednika 9. Kninskog korpusa prethodno sa svojim podređenima, isplanirao i organizirao rušenje brane i hidroelektrane Peruča sa ciljem potpunog potapanja civilnih i gospodarskih objekata preko 50 000 stanovnika nizvodno od brane i rijeke Cetine u Sinju, Trilju i Omišu, naredivši podređenima da u temelje brane postave velike količine eksploziva i pripreme ga za aktiviranje i rušenje, slijedom čega je u temelje brane postavljeno 30 tona eksplozivnih sredstava, te potom 28. siječnja 1993. zapovjedio podređenima povlačenje vojske sa položaja u blizini brane i aktiviranje eksploziva, pa je aktiviran postavljeni eksploziv uslijed čega je došlo do urušavanja i oštećenja brane po cijeloj njenoj duljini i širini, do rušenja tornja, mosta i postrojenja za reguliranje razine vode, a potpuno rušenje brane i stvaranje tzv. vodenog vala s posljedicom potapanja i dovođenja u neposrednu životnu opasnost preko 50 000 stanovnika nizvodno brane a što su spriječili djelatnici HEP-a.

3. Županijsko državno odvjetništvo u Zadru - 27. veljače 2005. – ZAHTJEV ZA PROVOĐENJE ISTRAGE protiv Ratka Mladića i dr.

Istražnim zahtjevom ga se tereti da je kao general major, ujedno i načelnik štaba 9. korpusa zapovjedio podčinjenima izdavanje naloga da se iz topovskih i minobacačkih oružja napadaju civilni i drugi objekti u gradu Zadru i to u razdoblju od rujna 1991. godine do kraja prosinca 1992. godine, uslijed čega je smrtno stradalo i tjelesno ozlijeđeno više osoba.


Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je nakon podnesenog istražnog zahtijeva podnijelo je 27. veljače 2005. Županijskom sudu u Zadru Zahtjev za provođenje istrage protiv Ratka Mladića i još dvije osobe. Ratka Mladića tereti se da je u prosincu 1991. godine zapovjedio napade na Zadar, a drugim da je od listopada 1991. do prosinca 1992. godine naredio napade na Donji Zemunik, Zadar, Posedarje, Slivnicu Donju i Gornju, Pridragu, Rupalj, Galovac, Kali na otoku Ugljanu.

4. Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu – 8. siječnja 1996. - Zahtjev za provođenje istrage i dr. (6)

Protiv Ratka Mladića podnesen je istražni zahtjev protiv Ratka Mladića zbog osnovane sumnje da je 26. rujna 1995. sa područja Bosne i Hercegovine u svojstvu zapovjednika „Vojske Republike Srpske“ izravno zapovjedio svojim podređenima raketiranje Požege projektilom tipa „orkan“ s kasetnim punjenjem, i to na predio grada u kojem se nalaze isključivo civilni stambeni objekti, te je ozlijeđeno više civilnih osoba i velike materijalne štete.

Napominjemo kako je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske još sredinom 2003. godine pozivom na broj T04/HRV - 0504 Uredu tužiteljstvu Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju dostavilo preslike navedenih predmeta.