Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Privremena uputa za postupanje državnih odvjetnika i službenika tijela otkrivanja u kaznenim i prekršajnim predmetima su napuci za rad, a ne "sprega politike i Državnog odvjetništva"

Povodom napisa u dijelu elektronskih medija vezano za prosvjede nekoliko tvrtki i razloge prosvjeda te dovođenje u vezu čelnike tijela objavom netočnih informacija, radi točnog informiranja javnosti objavljujemo sljedeće priopćenje. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske potpisalo je Privremene upute za postupanje državnih odvjetnika i službenika Ravnateljstva policije, Porezne uprave, Financijske policije i Državnog inspektorata u kaznenim i prekršajnim predmetima u kojima je izgledna povreda načela "ne bis in idem". (12. 4. 2012.)
U ime Državnog odvjetništva Republike Hrvatske Privremene upute je s čelnikom pojedinog tijela potpisao Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić.
Privremene upute su, a kao što smo objavili u priopćenju tom prilikom, potpisane s ciljem izbjegavanja povrede načela "ne bis in dem" za povredu kojeg je presudom Europskog suda za ljudska prava iz lipnja 2009. godine presuđena Republika Hrvatska u predmetu "Maresti protiv Hrvatske".
Cilj je bio davanjem istovjetnih uputa nižim državnim odvjetništvima i organizacijskim jedinicama pojedinih državnih tijela izbjeći prijavljivanje za kazneno djelo i podnošenje optužnog prijedloga za izvršeni prekršaj, a samim time izbjeći za isto djelo i osudu za kazneno djelo i prekršaj što je prema citiranoj presudi Europskog suda povreda načela "ne bis in dem".
Slijedom navedenog, konstrukcije o mogućoj "sprezi politike i Državnog odvjetništva" su promašene i govore o nepoznavanju materije pojedinih osoba koje na osnovu imena čelnika tijela koji su potpisali te upute s Glavnim državnim odvjetnikom u najboljoj maniri teorije urote žele uvjeriti javnost o posebnim sporazumima i sprezi politike i državnog odvjetništva.