Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Tvrdnje Ane Raić Knežević nisu točne

U središnjoj informativnoj emisiji Hrvatske televizije Dnevnik od četvrtka 1. rujna 2011. emitiran je prilog o prvom danu primjene novog Zakona o kaznenom postupku u kojem je kao sugovornica sudjelovala Ana Raić Knežević, predsjednica Zbora sudskih izvjestitelja Hrvatskog novinarskog društva, novinarka Novog lista.
Nejasno je na temelju čega je spomenuta novinarka izvukla zaključak da su se policija i državni odvjetnici najmanje snašli i da je na sudu vladao potpuni kaos. (2. 9. 2011.)

Da je bilo spomenuta novinarka, koja je usput rečeno predsjednica Zbora sudskih izvjestitelja pitala nadležne u Županijskom sudu u Zagrebu ili državnom odvjetništvu koje su radnje zatražene od sudaca istrage saznala bi da su državna odvjetništva jučer od njih zatražila
- jedan nalog za pretragu i
- te izdavanje naloga banci za dostavu podataka o sredstvima na računu jedne osobe.

Kako su suci istrage Županijskog suda u Zagrebu, kao dosadašnji istražni suci svakodnevno provodili ispitivanja, određivali pritvore i provodili druge istražne radnje, očigledno je njezino nepoznavanje i nesnalaženje u svezi postupanja po novom Zakonu i slijedeći slobodu izričaja spomenute novinarke, slobodni smo zaključiti kako upravo zbog toga i zaključila kako se i drugi ne snalaze u primjeni Zakona.
Jedan dan primjene Zakona uistinu je premalo i nedovoljno za bilo kakve zaključke i stoga  začuđuje da je ovu izjavu dala dugogodišnja sudska izvjestiteljica.
Da je spomenuta novinarka, ili autor priloga zatražio podatke dežurnih zamjenika u Centru za dežurstva Županijskog i općinskih državnih odvjetništava u Selskoj mogli su saznati da su bez bilo kakove panike izdani nalozi za trideset i jednu dokaznu radnju, da su obavljena tri očevida od kojih jedan povodom teške prometne nesreće, te da su navrijeme poduzimane i druge radnje kao što smo to na temelju izvršenih priprema i očekivali.