Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
U cijelosti odbijen tužbeni zahtjev američko-belgijskog investitora obitelji van Riet protiv Republike Hrvatske

Arbitražno vijeće pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID) odbilo je u cijelosti tužbeni zahtjev američko-belgijskog investitora obitelji van Riet protiv Republike Hrvatske zbog povrede međunarodnog sporazuma o poticanju i zaštiti stranih ulaganja i naknade štete u visini od 32 milijuna USD. (8. 11. 2016.)

Ova odluka arbitražnog vijeća predstavlja velik uspjeh Državnog odvjetništva Republike Hrvatske koje je i u ovoj međunarodnoj investicijskoj arbitraži uspješno obranilo Republiku Hrvatsku i zaštitilo ne samo njene imovinske interese već i međunarodni ugled.

Tužitelji su u tužbi tvrdili da je Republika Hrvatska povrijedila Ugovor sklopljen između Vlade Republike Hrvatske i Belgijsko-luksemburške ekonomske unije o uzajamnom poticanju i zaštiti ulaganja (BIT) time što je nadležno tijelo dalo pogrešne informacije o statusu prostornog planiranja za zemljište koje je strani investitor (tužitelji) kupio za izgradnju luksuznog turističkog kompleksa na obali Jadranskog mora zbog čega su tužitelji pretrpjeli štetu u visini od 32 milijuna USD. Naime, tužitelji su kupili atraktivno zemljište uz samu obalu Jadranskog mora bez da su prethodno na pravilan način utvrdili što se, kako i pod kojim uvjetima može graditi na tom zemljištu.

Državno odvjetništvo je osporilo navode tužitelja i pružilo potrebne dokaze, što je arbitražno vijeće prihvatilo u cijelosti. Obrazlažući odluku i razloge odbijanja tužbenih navoda arbitražno vijeće je odbacilo sve kritike (primjedbe) na račun hrvatskih propisa o prostornom planiranju i postupanje nadležnih tijela u njihovoj primjeni te naglasilo da investitori moraju snositi posljedice svojih propusta u angažiranju stručnih osoba koje bi trebale provesti dubinsku analizu prije samog ulaganja, a što tužitelji nisu učinili.

Državno odvjetništvo je zadovoljno što pravorijek arbitražnog vijeća potvrđuje da su zahtjevi tužitelja obitelji van Riet bili u potpunosti neosnovani i da Republika Hrvatska nije povrijedila niti jednu od svojih međunarodnih obveza prema stranim ulagačima-investitorima.

Republiku Hrvatsku je u ovoj međunarodnoj arbitraži zastupalo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zajedno s Odvjetničkim društvom Latham&Watkins, njihovim timom koji je predvodio hamburški partner Sebastian Seelmann-Eggebertom i londonskim partnerom Charlesom Claypooleom te savjetnikom Felixom Dorfeltom iz Hamburga.