Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Državnom odvjetništvu omogućen izravan pristup bazama podataka Tužiteljstva MKSJ

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske prvo je tužiteljstvo jedne zemlje koje je potpisalo s Uredom Tužiteljice Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu Memorandum o razumijevanju o pomoći u istraživanju ratnih zločina kojim je Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske omogućen izravan pristup i istraživanje baza podataka Tužiteljstva Međunarodnog suda. (13. 7. 2006.)
Potpisivanje Memoranduma omogućava Državnom odvjetništvu da izravno iz Zagreba pretražuje baze podataka, poštivajući pri tome sva pravila u svezi zaštite tajnosti podataka i da u onim slučajevima, u kojima ocijeni da mu je to potrebno, dobije ovjerene podatke i dokumente koji se mogu kasnije koristiti u kaznenom postupku.
Potpisani Memorandum, odnosno omogućeno pristupanje bazama podataka Tužiteljstva i njihovo korištenje, značajno će pridonijeti Državnom odvjetništvu da s većom uspješnošću vodi kaznene postupke za kaznena djela kojima je povrijeđeno međunarodno ratno i humanitarno pravo. Državnom odvjetništvu omogućen izravan pristup bazama podataka Tužiteljstva MKSJ