Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Gruba je neistina i obmanjivanje javnosti tvrdnja da se objavljeni dijelovi snimke nalaze na serveru DORH-a

Slijedom napisa da je jedna hakerska organizacija preuzela odgovornost "za odavanje i postavljanje" dijela snimke, priopćujemo kako snimke ispitivanja osumnjičenika po novom Zakonu o kaznenom postupku nisu nikada bile pohranjene na serverima DORH-a niti USKOK-a, pa slijedom toga nisu niti su mogle biti skinute sa tih servera. (2. 12. 2011.)

Snimke prvih ispitivanja ne pohranjuju se na serverima USKOK-a, već isključivo na optičkim dvd medijima.
Pored navedenog, lokalna mreža USKOK-a koji se koristi za rad Ureda je i fizički izdvojena i nije povezana s javnim komunikacijskim mrežama. Ne može joj se pristupiti s Interneta, pa nisu mogući bilo kakvi upadi u sustav putem Interneta ili s komunikacijskih mreža dostupnih drugim osobama.
Pored navedenog također i ostali serveri Državnog odvjetništva nisu sigurnosno ugroženi ni na koji način.
Samo autorima takvih izričitih tvrdnji da je nešto procurilo iz državnog odvjetništva, kod činjenice o kojoj smo javnost bezbroj puta upoznali, da osumnjičenici i njihovi branitelji imaju pravo koje i koriste kopiranja i presnimavanja spisa, pa i spisa u kojoj se nalazi sporna snimka, su poznati razlozi ovakvih objeda. 
Državno odvjetništvo može samo naslućivati te razloge ali za razliku od autora koji te tvrdnje  iznose  bez dokaza ne može i nema pravo bilo koga prozivati. Kako je i u ovom slučaju državno odvjetništvo zatražilo provođenje izvida to očekujemo da će se utvrditi identitet osoba koje su prekršile obvezu čuvanja tajnosti.