Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

IBM-ov sustav za praćenje kaznenih predmeta (Case Tracking System) uveden u četiri državna odvjetništva u Republici Hrvatskoj

Suradnja Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i IBM-a Hrvatska, nakon donacije Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj, rezultirala je uvođenjem IBM-ovog sustava za praćenje kaznenih predmeta (CTS-Case Tracking System) i to prvotno na području državnih odvjetništava u Zagrebu, Karlovcu, Zlataru i Puli.
O uvođenju sustava govorili su Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić, Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Robert A. Bradtke, i Glavni direktor IBM-a Hrvatska d.o.o. Krešo Perica. Prezentaciji se odazvao i ministar pravosuđa Ivan Šimonović. (25. 2. 2009.)
Novi sustav poboljšava efikasnost Državnog odvjetništva u radu na kaznenim predmetima. Sustav za praćenje predmeta omogućava državnim odvjetnicima i ostalim korisnicima sustava:
  • pristup informacijama o statusu predmeta u realnom vremenu
  • kontrolu kretanja predmeta po poslovnim procesima
  • kvalitetniji nadzor nad radom državnih odvjetnika i objektivnu procjenu njihovog rada
  • učinkovitiju administraciju i upravljanje operacijama.

Sustav za praćenje kaznenih predmeta predstavlja jedan od bitnih čimbenika za postizanje veće učinkovitosti Državnog odvjetništva, a samim tim i zadovoljavanje preduvjeta za ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Svojom funkcionalnošću CTS omogućuje učinkovit i uspješan način upravljanja kaznenim predmetima, istovremen uvid u bitne informacije o predmetu te bolje praćenje rada državnih odvjetnika i zamjenika čime se povećava nadzor nad njihovim radom i olakšava upravljanje radom Državnog odvjetništva, izjavio je Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić te dodao kako je sustav od iznimnog značaja iz razloga što unosi promjenu u dosadašnji način upravljanja.

"Case Tracking System" temelji se na jednakim arhitekturalnim principima i tehnologijama kao i sudski sustav eSpis (Informatički sustav za upravljanje sudskim predmetima – ICMS) koji se uvodi u hrvatske sudove od 2007. godine u sklopu zajma Svjetske banke. Na ovaj način omogućit će se jednostavnije povezivanje sudova i državnih odvjetništava kroz sustave eSpis i CTS.
IBM-ovo rješenje temelji se na otvorenim industrijskim standardima. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske odlučilo je implementirati infrastrukturu koristeći IBM-ove softverske produkte (DB2, Websphere Application Server, Tivoli Access Manager).

Projekt uvođenja sustava za praćenje kriminalnih slučajeva iznimno je važan u kontekstu pružanja potpore Hrvatskoj u ostvarivanju vizije e-Vlade. Na ovaj način pokazuje se kako upravo uz primjenu inovativnih tehnologija Hrvatska može biti primjer i ostalim zemljama u e-government rješenjima i prije ulaska u Europsku uniju. IBM Hrvatska jako je ponosan što ima priliku surađivati na ovako značajnom projektu, rekao je Krešo Perica, Glavni direktor IBM Hrvatska.

Ovaj projekt, vrijedan milijun kuna ($175.000), financirala je Vlada Sjedinjenih Američkih Država.

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske, Državno odvjetništvo Republike Hravtske i IBM Hrvatska nastavit će razvoj započetog Case Tracking System projekta kroz donaciju Vlade Kraljevine Norveške. U sljedećoj fazi projekta aplikacija postojećeg rješenja bit će proširena potrebnim funkcionalnostima za građansko-upravne odjele DORH-a i dodatnim funkcionalnostima za kaznene odjele.

Case Tracking System uveden u četiri državna odvjetništva u Republici Hrvatskoj