Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Imenovane osobe nisu djelatnici USKOK-a

„Selma Abadžić i Damir“ nisu djelatnici Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) niti su dvije osobe s takvim imenima dobile nalog USKOK-a za provođenje dokaznih radnji. (20. 8. 2010.)

Ponovno naglašavamo, niti Ravnatelj USKOK-a niti njegovi zamjenici niti savjetnici niti bilo koja druga osoba iz Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) do sada nikada nije obavljao izvide odnosno razgovore s mogućim svjedocima izvan prostorija Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, pa tako ni u slučaju kojeg je objavio portal dnevno.hr tvrdeći da su zaposlenike HAC-a upravo u prostorijama HAC-a ispitivali USKOK-ovi djelatnici odnosno istražitelji.

U spomenutom predmetu Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) nije temeljem članka  219. stavak 2. Zakona o kaznenom postupku povjerio provođenje dokaznih radnji u svezi primanja novca od strane odgovornih osoba u HAC-u za nezakonita zapošljavanja.

Radi pojašnjenja navodimo da prva rečenica članka 219. stavak 2. Zakona o kaznenom postupku glasi: „Državni odvjetnik može nalogom povjeriti provođenje dokaznih radnji istražitelju.“ Druga rečenica u ovom stavku glasi: “U nalogu državni odvjetnik određuje istražitelja, s obzirom na predmet istraživanja i posebne propise, radnje koje se imaju provesti, a može dati i druge naloge kojih se istražitelj mora držati.“

Kako USKOK nije dao nalog istražitelju ili istražiteljima u ovom predmetu to Ravnatelj USKOK-a ili Glavni državni odvjetnik ne mogu biti odgovorni za moguće propuste u postupanju osoba u  provođenju kriminalističkih istraživanja. 

Povodom napisa u člancima koje je internetski portal objavljivao i pisma koje nam je upućeno od urednika, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) je 20. kolovoza 2010. zatražio od Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske provjeru podataka objavljenih u tekstovima na portalu dnevno.hr, a u cilju da se utvrdi tko je pozivao i na koji način djelatnike na razgovor u prostorije HAC-a.