Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Iskaz Petra Čobankovića nije imao samo USKOK

Povodom snimke iskaza Petra Čobankovića koji je dao tijekom istrage USKOK-a vezane za nezakonitu prodaju poslovne zgrade u Planinskoj ulici, koja je objavljena na portalu Jutarnjeg lista, odvjetnik Petra Čobankovića Mate Matić dao je izjavu koju je objavio tportal.hr kojom je obmanuo javnost. (13. 7. 2012.)
Naime, odvjetnik Matić je izjavio da se radi o tajnim podacima u kojima su neki dijelovi koje može imati samo suprotna strana (USKOK) i time direktno optužio USKOK za objavljivanje navedenog iskaza.
Petar Čobanković u USKOK-u je ispitan samo jednom u travnju 2012. godine. Nakon njegovog ispitivanja, sukladno Zakonu o kaznenom postupku, jedna snimka ostala je u USKOK-u, druga snimka je zapečaćena i predana sucu istrage na čuvanje, a treća snimka je odmah nakon ispitivanja predana osumnjičeniku uz prisutnost branitelja Mate Matića. O preuzimanju snimke na zapisniku o ispitivanju postoji potpis osumnjičenika koji potvrđuje da je snimka preuzeta. Sve tri snimke su identične i stoga začuđuje navod odvjetnika Matića da neke dijelove iskaza čak i on prvi puta vidi. To tim više što se radi o činjenicama koje je lako provjeriti.
Osim toga, budući da se istraga provodi protiv više osumnjičenika, pravo dobivanja snimke imaju i branitelji drugih osumnjičenika, koje pravo je jedan od branitelja i iskoristio.
Dakle, tvrdnja da je Čobankovićev tajni iskaz imao samo USKOK je laž.
USKOK provodi izvide radi utvrđivanja tko je Jutarnjem listu dao snimku i tako omogućio javno objavljivanje snimke te time počinio kazneno djelo odavanja službene tajne.