Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Ispravak netočne informacije objavljene u jednom dnevnom listu

U Večernjem listu od utorka, 5. siječnja 2010. na stranici 12. objavljen je tekst pod naslovom "Umrežen sa 'zvijezdama' afere Posmrtna pripomoć" i nadnaslovom "PravDA – Je li Josipović davao zajmove HDS ZAMP-a po povoljnim uvjetima odabranim društvima."
U spomenutom je tekstu navedeno: "Nagađanja u protuzakonitost tih događaja traju već godinama, pokrenute su i istrage, no one su obustavljene te stoga ništa nikad i nije potvrđeno," a također je u odvojenom dijelu teksta objavljeno: "Policijska istraga o slučaju vezanu za HDS ZAMP i Posmrtnu pripomoć pokrenuta je 2007. po nalogu USKOK-a."
U navedenom tekstu objavljena je netočna informacija da je USKOK naložio istragu protiv odgovornih osoba, pa i u svezi Ive Josipovića.(5. 1. 2010.)

USKOK nije vodio postupak u svezi zlouporaba u HDS ZAMP-u i Posmrtnoj pripomoći, postupak u svezi Posmrtne pripomoći vodi nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu koje je nakon primitka kaznene prijave protiv odgovornih osoba, među kojima nije bio Ivo Josipović, zbog sumnje na nesavjesno poslovanje i neumjereno trošenje članarine Udruge Posmrtna pripomoć te kriminalnih radnji u trgovačkom društvu Gaj grupa. Na zahtjev Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu provedena je kriminalistička obrada te je to državno odvjetništvo 5. veljače 2003. podnijelo Istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu istražni zahtjev protiv osoba (F. V., R. B., F. J., T. Š. i B. D.) zbog osnovane sumnje da su kao odgovorne osobe u pravnoj osobi s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za svoju ili drugu pravnu osobu počinili kaznena djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, poticanjem na krivotvorenje službene isprave i krivotvorenje službene isprave te zlouporabe položaja i ovlasti.  
Po dovršetku istrage, Općinsko je državno odvjetništvo u Zagrebu 22. studenog 2004. podiglo optužnicu protiv tih osoba (F. V., R. B., F. J., T. Š. i B. D.) zbog počinjenja kaznenih djela iz čl. 292. st. 1. i 2. i drugih kaznenih djela. Povodom navedene optužnice pred Općinskim sudom u Velikoj Gorici postupak je u fazi glavne rasprave.
U citiranom tekstu Večernjeg lista objavljena je netočna informacija budući da se slijedom ranije navedenog vidi postupanje nadležnog državnog odvjetništva.