Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Ispravak netočnih tvrdnji objavljenih u dnevnim novinama

U Večernjem listu, u tekstu "Gotovinini odvjetnici zbog akcije hrvatskih vlasti prekidaju suđenje i za to krive Vladu" objavljeno je kako je na "sastanku na najvišoj razini 9. studenoga, na kojem su bili svi mjerodavni, Mladen Bajić priznao kako je on osobno izložen velikom Brammertzovu pritisku koji traži dizanje optužnica protiv Gotovininih ljudi."
U potpunosti je netočna tvrdnja da bi Mladen Bajić "priznao kako je on osobno izložen velikom Brammertzovom pritisku" budući da 9. studenog, kako je to objavljeno, nije održan nikakav "sastanak na najvišoj razini." (10. 12. 2009.)

Ukoliko su potpisani novinari objavljenog teksta te odvjetnik L. Mišetić mislili da bi Mladen Bajić tako nešto rekao na sjednici Savjeta za suradnju sa Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu i drugim međunarodnim kaznenim sudovima održanom u subotu, 5. studenog 2009., i tu tvrdnju odbacujemo kao netočnu.
Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić ni na jednom sastanku ni Savjeta niti bilo koje druge razine nije "priznao kako je on osobno izložen velikom Brammertzovu pritisku koji traži dizanje optužnica protiv Gotovininih ljudi."

Također moramo istaknuti kako je u Jutarnjem listu, u tekstu "Kod osmorice pronašli veliku dokumentaciju iz akcije Oluja" objavljena je tvrdnja da je S. Brammertz "pronašao više nedostataka u tzv. administrativnoj istrazi koju su proveli MORH, MUP i DORH."
U potpunosti je netočna tvrdnja da je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske kao samostalno i neovisno pravosudno tijelo, ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih dijela i drugih kažnjivih dijela, sudjelovalo u administrativnoj istrazi Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske.