Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Ispravak netočnih tvrdnji objavljenih u tjedniku Nacional

U tekstu Berislava Jelinića pod naslovom "Pod istragom 13 Sanaderovih uplitanja u Hypo" objavljenom u tjedniku "Nacional" br. 736. od 22. prosinca 2009., iznesene su ili, bolje rečeno, ponovljene, neistine o radu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Ovo priopćenje u istom je sadržaju upućeno i tjedniku Nacional radi objave sukladno čl. 40., 41. i 42. Zakona o medijima. (24. 12. 2009.)

U navedenom je tekstu, očito sukladno logici da više puta ponovljena neistina s vremenom postaje istina, objavljeno, među ostalim, i sljedeće: "Također je preko posrednika Naperotić sređivao da nakon provedenog nadzora u Hypo Alpe Adria banci, koju su izvršili Hanfa i Hrvatska narodna banka, Ivo Sanader sugerira Mladenu Bajiću da se izvješće dotjera i očisti zbog eventualnih napada u izbornoj godini, ili na banku ili na Sanadera." Radi se o najobičnijem ponovljenom zlonamjernom podmetanju i pokušaju blaćenja DORH-a i Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.
Naime, potrebno je istaći kako autor teksta objavljenog u Nacionalu nije obavio niti elementarno istraživanje to jest jesu li i kada sastavljena takva izvješća od strane HANFA-e i HNB-a, i jesu li i kada dostavljena Glavnom državnom odvjetniku.
Naravno, da je takva provjera učinjena, utvrdilo bi se da Glavnom državnom odvjetniku niti DORH-u takva izvješća nikada nisu ni dostavljena. U tom slučaju, ne bi se u dva navrata moglo ponavljati neistinitu tvrdnju kako Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić postupa po uputama i pod utjecajem Ive Sanadera.
Da se radi o istraživačkom novinarstvu autor bi već na osnovu navoda iz citiranog "špijunskog izvješća" u kojemu na str. 65. i 66. piše kako su navodno ta izvješća istodobno dostavljena i austrijskom guverneru, a nalaz je "bio vrlo negativan za HAAB" i sam si postavio temeljno i najjednostavnije pitanje o tome kako bi to Glavni državni odvjetnik mogao "dotjerati i očistiti" izvješća Hrvatske narodne banke i HANFA-e, koja su sastavljena od strane nadležnih tijela na koja on nema nikakav utjecaj i koja su već navodno bila dostavljena na više adresa.

Na kraju, ponavljamo navode iz našeg priopćenja objavljenog na internetskoj stranici DORH-a 16. prosinca 2009. jer se unatoč istom, u tjedniku Nacional ponavlja teza kako DORH ništa ne poduzima u raščišćavanju navodnih nezakonitosti u Hypo Alpe Adria banci Zagreb, niti pokušava doći do podataka do kojih su navodno došla nadležna tijela Republike Austrije u istraživanju navodnih nezakonitosti u Hypo Group Austria:
DORH je već u niz navrata izvješćivao javnost o međunarodnoj pravnoj pomoći prema nadležnim tijelima mnogih država te o izuzetno dobroj suradnji s nadležnim tijelima Republike Austrije, a u cilju provjere tijekova novca za koji postoji sumnja da je otuđen od strane većeg broja osoba iz sredstava namijenjenih obnovi i obrani suvereniteta Republike Hrvatske.
Ovom međunarodnom pravnom pomoći obuhvaćena i provjera spornih kreditnih odnosa Hypo Grupe Alpe Adria s pravnim i fizičkim osobama u Republici Hrvatskoj.
Slijedom navedenog, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je u okviru međunarodne pravne pomoći putem nadležnih tijela Republike Austrije zatražilo i provjeru utemeljenosti medijskih napisa o rezultatima nadzora Hypo Grupe Alpe Adria tijekom kojeg su navodno od strane nadležnih austrijskih tijela pronađeni dokumenti koji ukazuju na možebitna kaznena djela povezana s pravnim i fizičkim osobama iz Republike Hrvatske."