Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Istraživanje u svezi počinjenja kaznenih djela odavanjem podataka iz predmeta u kojima je istraga u tijeku

Kako objavljivanje sadržaja dokaznih radnji šteti probicima istrage posebno kako se objavljivanjem sadržaja dokaznih radnji posredno sprječava dokazivanje, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je, a o čemu smo više puta izvješćivali na ovoj stranici, povodom objave cjelokupnih i dijela dokaznih radnji koje se provode tijekom istrage, te nakon izvršenih provjera u samom Uredu, zatražio od policije poduzimanje kriminalističkih istraživanja radi otkrivanja počinitelja. (14. 9. 2011.)

Kako se unatoč tome u medijima i dalje objavljuju dijelovi sadržaja dokaznih radnji, a posebno zbog objavljivanja faktično cjelokupnog iskaza jednog osumnjičenika, Ured je nastavio sa provođenjem izvida kako bi se utvrdilo tko od osoba kojima su ti podaci u postupku dostupni te podatke dao drugim osobama ili medijima i samim time počinio kazneno djelo odavanja službene tajne.
Tijekom daljnjeg provođenja izvida, USKOK će pozvati sve osobe koje tvrde da su "iz izvora bliskih istrazi" dobile preslike tih dokaznih radnji odnosno saznale sadržaj tih dokaznih radnji kako bi na taj način prikupili podatke i činjenice potrebne za pokretanje kaznenog postupka.