Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Jačanje regionalne suradnje u procesuiranju ratnih zločina i potrazi za nestalim osobama

O jačanju regionalne suradnje u procesuiranju slučajeva ratnih zločina u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske razgovarali su Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske, v.d. glavnog tužitelja Bosne i Hercegovine te rukovodilac u Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije i zamjenik vrhovnog državnog tužitelja Crne Gore tijekom današnjeg regionalnog sastanka održanog na temu procesuiranja ratnih zločina i potrage za nestalim osobama. (14. 2. 2017.)

Ujedno, razgovaralo se o regionalnoj suradnji s ciljem poboljšanja potrage za nestalim osobama zbog čega su sastanku prisustvovali pomoćnik ministra branitelja Republike Hrvatske i voditelj Uprave za zatočene i nestale Republike Hrvatske te predstavnici Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine i predsjednik Komisije za nestale osobe Republike Srbije.
Sudionici sastanka razmatrali su dosadašnju suradnju kao i izazove u aktualnoj i budućoj suradnji, a u raspravi je istaknuta nužnost poštivanja različitih pravnih okvira i nacionalnih zakonodavstava i strategija, kao i postignutih standarda te kriterija u procesuiranju počinitelja kaznenih djela ratnih zločina. Ujedno, suglasni su za nastavkom i poboljšanjem suradnje, potrebom konstruktivne komunikacije te razmjenom dobre prakse radi djelotvornijeg procesuiranja počinitelja kaznenih djela ratnih zločina u skladu s međunarodnim standardima i standardima Europske unije, učinkovitijeg i bržeg pronalaska te identifikacije nestalih osoba, kao i ostvarivanja pravde za žrtve u cilju jačanja povjerenja u pravosudne sustave svih zemalja u regiji.
Današnji sastanak podržao je Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u okviru regionalne podrške za procesuiranje počinitelja ratnih zločina i unaprjeđenje potrage za nestalim osobama.

sastanak 1.jpg

sastanak 2.jpg