Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Jačanje regionalne suradnje u procesuiranju ratnih zločina i potrazi za nestalim osobama

Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dinko Cvitan sudjelovao je na sastanku koji je, kao druge regionalne konzultacije o jačanju regionalne suradnje u procesuiranju ratnih zločina i potrazi za nestalim osobama, a u okviru regionalnog projekta UNDP-a istog naziva, održan u Budvi 19. travnja 2017. (21. 4. 2017.)
Na skupu su sudjelovali i Vrhovni državni tužioc Crne Gore Ivica Stanković, v.d. glavnog tužioca Bosne i Hercegovine Gordana Tadić, rukovodilac Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, Milan Petrović, predstavnici Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, Uprave za zatočene i nestale Republike Hrvatske, Komisije za nestale osobe Republike Srbije i Komisije za nestale osobe Crne Gore.
U cilju povećanja djelotvornosti suradnje između tužiteljstava navedenih zemalja u procesuiranju ratnih zločina te daljnjeg osnaženja kapaciteta za potrage za osobama nestalim tijekom oružanih sukoba, na skupu je istaknuta nužnost poštivanja različitih pravnih okvira i nacionalnih zakonodavstava i strategija, kao i postignutih standarda te kriterija u procesuiranju počinitelja kaznenih djela ratnih zločina te istaknuta potreba nastavka suradnje s ciljem poboljšanja potrage za nestalim osobama.
U tu svrhu na skupu je usvojen projektni dokument čiji je cilj povećanje djelotvornosti i uspješnosti te suradnje te su dogovorene aktivnosti za predstojeće razdoblje.