Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Na Brijunima se 12. i 13.  srpnja 2007. održava Regionalna konferencija državnih odvjetnika pod nazivom  „Suradnja državnih odvjetništava u progonu ratnih zločina“

U radu Konferencije sudjelovali su Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić te zamjenici Dragan Novosel i Josip Čule, Glavni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Marinko Jurčević, Tužitelj za ratne zločine Republike Srbije Vladimir Vukčević i njegov zamjenik Veselin Mrdak, te Vrhovna državna tužiteljica Republike Crne Gore Vesna Medenica i njeni suradnici Ranka Čarapić i Rifat Hadrović. U radu Konferencije sudjelovala je Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carla Del Ponte sa svojim suradnicima: Patric Lopez-Terres, Thomas Osorio, Anton Nikiforov, Saša Kontić i Maria Ursula Kind naglasivši dobre rezultate u suradnji Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i državnih odvjetništava država regije te im istaknula daljnju potporu u procesuiranju predmeta ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Iako su državni odvjetnici država u regiji surađivali i prije potpisanih sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, nakon potpisivanja sporazuma uvelike je pospješena međusobna suradnja u progonu počinitelja svih kaznenih djela čime su značajno unaprijedili mogućnosti u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zaključili su sudionici Regionalne konferencije državnih odvjetnika održane na Brijunima. (12. 7. 2007.)

Zaključci Regionalne konferencije državnih odvjetnika na Brijunima

Sudionici Konferencije razmatrali su rezultate u progonu počinitelja kaznenih djela te radu na predmetima i poteškoćama s kojima su se susretali a koji su uklonjeni potpisivanjem Sporazuma, te ukazali na daljnje modalitete suradnje podrazumijevajući ponajviše razmjenu činjenica i dokaza u cilju procesuiranja i privođenja svih počinitelja kaznenih djela budući da države regije ne mogu izručivati svoje državljane.

U cilju unaprjeđenja buduće suradnje, a s obzirom na teškoće i nedostatke u dosadašnjoj suradnji koji su se javili i uz primjenu sporazuma, razmatrane su nove mogućnosti unapređenja suradnje i dogovora u svezi prikupljanja dokaza.

Tijekom Konferencije, koja se nastavlja i u poslijepodnevnim satima, razmatraju se nove mogućnosti suradnje radi uhićenja i vođenja postupka protiv počinitelja te je, zbog svih ovih razloga, konferencija bila zatvorena za predstavnike sredstava javnog priopćavanja.

Regionalna konferencija državnih odvjetnika