Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Nakon provedene istrage povodom prijave Igora Rađenovića podignuta je optužnica protiv troje okrivljenika zbog počinjenja više kaznenih djela

USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv troje hrvatskih državljana i to protiv L. S. (1939.) zbog davanja mita, protiv N. H. (1952.) zbog protuzakonitog posredovanja, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i poticanja na krivotvorenje isprave te protiv B. V. (1954.) zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja isprave. (18. 6. 2009.)
Optužnicom se prvookrivljenog L. S. tereti da je 14.ožujka 2008. u Zagrebu, u podružnici Zagrebačke ceste d.o.o., predao direktoru mobilni telefon u vrijednosti od 2.903,12 kuna i bocu pića kako bi mu direktor podružnice, u što kraćem roku, odobrio plaćanje dospjelih računa u iznosu od 317.346,40 kuna za usluge obavljene tijekom 2007. i 2008. godine a koje je njegova tvrtka ispostavila podružnici Zagrebačke ceste d.o.o.
Drugookrivljenu N. H. se tereti da je, od rujna 2005. do rujna 2006. godine, kao voditeljica Odjela nabave u podružnici Zagrebačke ceste d.o.o., zatražila od trećeokrivljenog B. V., inače vlasnika i direktora tvrtke-kooperanta Zagrebačkih cesta d. o. o, da kroz svoje poslovne knjige provede i plati račune mljekarske tvrtke koja je isporučila svoje proizvode za potrebe predizborne kampanje jednoj političkoj stranci koja je sudjelovala na lokalnim izborima u Zagrebu. Ujedno ga je upozorila da bi Zagrebačke ceste d.o.o. mogle prekinuti poslovnu suradnju s njegovom tvrtkom ukoliko odbije plaćanje tih računa. Trećeokrivljeni B. V. je na to pristao te je, nakon što je mljekarska tvrtka tijekom 2005. i 2006. godine dostavila četiri računa otpremnica u ukupnom iznosu od 35.238,43 kuna, navedeni iznos uplaćen na žiro račun mljekarske tvrtke. Nakon toga su N. H. i B. V., u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi tvrtki B. V. dogovorili prefakturiranje računa mljekarske tvrtke podružnici Zagrebačke ceste d. o. o. te je tvrtka B. V. ispostavila podružnici Zagrebačke ceste d.o.o. račune u iznosu od 57.484,96 kuna, odnosno za 22.246,53 kune više od iznosa kojeg je tvrtka B. V. platila. Podružnica Zagrebačke ceste d. o. o. je uplatila tvrtki B. V. iznos od 57.484,96 kuna i time toj tvrtki pribavila protupravnu imovinsku korist u iznosu od 22.246,53 kune.