Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Nastavljena istraga protiv Zsolta Tamasa Hernadija

Povodom upita novinara o statusu osumnjičenika Zsolta Tamasa Hernadija nakon 1. srpnja 2013. i mogućnosti raspisivanja europskog uhidbenog naloga, na temelju članka 30. stavak 2. Zakona o USKOK-u objavljujemo sljedeće priopćenje. (10. 7. 2013.)
Nakon što je 7. prosinca 2012. istraga bila prekinuta, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je 4. srpnja 2013. donio nalog o nastavku istrage protiv osumnjičenika Zsolta Tamasa Hernadija zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela davanja mita. Naime, osumnjičenik nije bio dostupan nadležnim  tijelima Republike Hrvatske niti mu se putem međunarodne pravne pomoći mogao uručiti poziv, a također je bilo odbijeno i njegovo ispitivanje pred nadležnim pravosudnim tijelima Republike Mađarske. Kao razlog odbijanja udovoljenju zamolnicama USKOK-a mađarsko tužiteljstvo se opetovano pozivalo na zaštitu mađarskih nacionalnih interesa, uz obrazloženje da je, nakon pribavljanja mišljenja njihovog Ureda za zaštitu ustavnog poretka, zauzeto stajalište kako bi ispitivanje osumnjičenika štetno utjecalo na funkcioniranje MOL-a a posredno i na gospodarsku i financijsku stabilnost Mađarske te da bi to kršilo interese nacionalne sigurnosti i predstavljalo prijetnju za sigurnost Mađarske.
Kako su nakon 1. srpnja 2013. stvorene nove pretpostavke za osiguranje nazočnosti osumnjičenika tijekom istražnog postupka te imajući u vidu odredbe o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima između država članica Europske unije, nadležnim tijelima Republike Mađarske je putem međunarodne pravne pomoći upućena zamolnica za uručenje poziva za prvo ispitivanje osumnjičenika.
Ovisno o sadržaju odgovora nadležnih tijela Republike Mađarske na upućenu zamolnicu, odlučit će se o daljnjem postupanju u vezi mogućeg raspisivanja europskog uhidbenog naloga.