Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Netočne tvrdnje izrečene u televizijskoj emisiji

Novinarka Jasna Babić je, gostujući u televizijskoj emisiji, izjavila kako "Bajić ima jednu vrlo nezgodnu stvar, to ja izravno znam. Postoje papiri od kojih on strepi koji su trebali biti dva puta objavljeni, povučeni su, nisu objavljeni. Papiri su vezani uz Loru i naravno, onda je Bajić proglašen osobom godine u toj istoj korporaciji koja je dva puta odustala od objavljivanja tih papira." (6. 1. 2011.)

Objašnjavajući kako u papirima piše "o namjernom zataškavanju zločina u Lori" novinarka je takvim tvrdnjama ponovila netočne informacije koju bile ranije objavljivane ali koje su isto tako i demantirane, kako putem izravnih zahtjeva za objavom teksta ispravka netočne informacije upućenih konkretnom sredstvu javnog priopćavanja tako i objavom tih tekstova na internetskoj stranici Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.
U ranijim tekstovima ispravaka, pa tako i sada u vezi sa izjavom Jasne Babić, odlučno odbacujemo izjavu da "postoje papiri od kojih Mladen Bajić strepi" a odnosili bi se na "namjerno zataškavanje zločina u Lori".
Autori ranije objavljivanih tekstova polazili su od tvrdnje da je Mladen Bajić "prikrio istinu u slučaju Lora" pozivajući se pritom na dokumente koji su navodno prikriveni odnosno kako "mnogi dokumenti …, a koji idu u prilog osuđenim hrvatskim policajcima, u suđenju 2002. godine, naime, uopće nisu uzeti u obzir." Takvi navodi nisu točni budući da je sud svaku, pa i nevažnu činjenicu koja je išla u prilog osuđenika itekako uzimao u obzir, a poznato je da bi te činjenice, da postoje, sigurno bile uzete u obzir i u ponovnom postupku.
Slijedom svih činjenica navedenih u tekstovima ispravaka objavljenih netočnih informacija, razvidno je da Mladen Bajić nije šutio, ignorirao i zataškavao zločine i da ne postoje nikakvi "papiri" od kojih bi Mladen Bajić "strepio" a koji bi se odnosili na "namjerno zataškavanje zločina u Lori".
Gledatelje emisije Nedjeljom u dva te javnost upućujemo da više informacija mogu pročitati u tekstovima objavljenim na internetskoj stranici http://www.dorh.hr/spl266 i http://www.dorh.hr/OdgovorNaObjavljenuInformaciju01.