Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Netočni su navodi da Državno odvjetništvo nije ništa poduzelo

Navodi predstavnika Udruge pravnika Vukovar 1991. da Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske nisu ništa poduzeli, u potpunosti su netočni.
Radi otkrivanja i procesuiranja počinitelja kaznenih djela ratnih zločina protiv ratnih zarobljenika počinjenih na području Republike Hrvatske i Republike Srbije, Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku i Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru do sada su poduzeli niz radnji. (22. 5. 2009.)
Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je podnijelo Istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku istražni zahtjev protiv zapovjednika logora Begejci i Stajićevo te je zatraženo provođenje više istražnih radnji, a o čemu je ranije objavljeno priopćenje za javnost. Do sada je ispitano 36 svjedoka, a od Tužilaštva Srbije je zatražena dostava podataka o osumnjičeniku te, povodom zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva, PU osječko-baranjska i PU vukovarska-srijemska prikupljaju dodatne podatke zajedno s provjerama sigurnosnih službi koje su u tijeku.
Vezano za stradavanje zarobljenika u logoru Srijemska Mitrovica, istražni sudac Županijskog suda u Osijeku povodom zahtjeva ovog odvjetništva provodi ispitivanje predloženih 73 svjedoka. Ujedno, ovo je državno odvjetništvo uputilo zahtjeve istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku kako bi se ispitali svjedoci vezano za stradavanje civila i zarobljenika u Dalju, a dodatni su podaci zatraženi od PU osječko-baranjske i sigurnosnih službi dok je u drugim predmetima, a vezano za logor u Dalju, ispitano 104 svjedoka. U ostalim predmetima a u kojima se postupa vezano za stradavanje zarobljenika u logorima u Srbiji i Hrvatskoj ispitana su 94 svjedoka.
Napominjemo, i sam Zoran Šangut ispitan je u svojstvu svjedoka.
Podsjećamo, pravomoćnim presudama Županijskog suda u Osijeku zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ-a RH osuđeni su Ivica Vuletić i Slobodan Bačić, čuvari zarobljenika u logorima Stajićevo i Begejci. Slobodan Bačić osuđen je kaznu zatvora u trajanju od 10 godina, a Ivica Vuletić na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina te drugi dio zatvorske kazne izdržava u Republici Srbiji koja je tu presudu i priznala.

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Vukovaru prijedlog za poduzimanje istražnih radnji odnosno da se 128 zatočenika u srpskim koncentracijskim logorima ispitaju u svojstvu svjedoka te je dodatnim prijedlozima predloženo ispitivanje još jedanaest svjedoka. Kako je istražni sudac ispitao desetak svjedoka, ovo mu je državno odvjetništvo poslalo požurnice kako bi se ispitivanja što prije obavila. Budući da je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podnijelo istražni zahtjev protiv zapovjednika logora u Stajićevu i Begejcima, za njihovo su postupanje putem Policijske uprave vukovarsko-srijemske obavljene određene provjere te su im dostavljeni ostali potrebni podaci i izvješća.
Stoga je u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku nastavljeno prikupljanje podataka o oštećenicima i prikupljanje medicinske dokumentacije preko Policijske uprave vukovarsko-srijemske te je tom ŽDO-u dostavljena dokumentacija iz dosad obavljenih provjera.