Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Odbačena kaznena prijava protiv Tonina Picule i Ive Čovića

USKOK je donio rješenje o odbačaju kaznene prijave koju je Klub vijećnika Hrvatske demokratske zajednice u Gradskom vijeću Grada Velike Gorice podnio protiv bivšeg gradonačelnika Grada Velike Gorice Tonina Picule i predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Ive Čovića zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i zaključenja štetnog ugovora. (29. 1. 2010.)
Kaznenom prijavom su za navedena kaznena djela prijavljeni Tonino Picula kao gradonačelnik Grada Velika Gorica i Ivo Čović kao predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga zbog potpisivanja Ugovora o potpori komunalnog razvitka koji je Grad Velika Gorica potpisao u prosincu 2008. godine sa Zagrebačkim holdingom i Europskom bankom za obnovu i razvitak. U prijavi se navodi kako je Tonino Picula neovlašteno potpisao navedeni Ugovor jer nije imao odobrenje Gradskog vijeća koje jedino može ovlastiti pojedinca ili tijelo za preuzimanje takvih obaveza te da je uslijed potpisivanja ovog Ugovora nastupila šteta za Grad Veliku Goricu.
USKOK je nakon zaprimanja navedene kaznene prijave proveo detaljne izvide i prikupio svu relevantnu dokumentaciju u odnosu na sklapanje navedenog Ugovora. Iz svih prikupljenih podataka nesporno proizlazi da je nakon provedene procedure Ugovor o potpori komunalnog razvitka potpisan sukladno Statutu Grada Velike Gorice te da je Gradsko poglavarstvo Grada Velike Gorice ovlastilo gradonačelnika Tonina Piculu za potpisivanje toga Ugovora i dalo suglasnost na tekst Ugovora. Jednako tako utvrđeno je kako je taj Ugovor zaključen na temelju odredbi Ugovora o zajmu koji su zaključili Zagrebački holding. i Europska banka za obnovu i razvitak jer je isplata sredstava Zagrebačkom holdingu po Ugovoru o zajmu uvjetovana potpisivanjem Ugovora o potpori komunalnog razvitka. Ugovor o potpori komunalnog razvitka nije potpisan po Ivi Čoviću niti je on sudjelovao u pregovorima s Gradom Velika Gorica.
Iz rezultata provedenih izvida i prikupljene dokumentacije proizlazi da u konkretnom slučaju nema osnova sumnje da su prijavljene osobe zloupotrijebile položaj ili ovlasti niti da je došlo do sklapanja štetnog ugovora jer Gradu Velika Gorica na opisani način nije prouzročena šteta. Kako potpisivanjem navedenog Ugovora niti bilo koja druga osoba nije počinila kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti, kaznena prijava je odbačena.