Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Odbačena kaznena prijava protiv ministra obitelji, branitelja i međuagencijske solidarnosti

Nakon što je USKOK 19. travnja 2010. zaprimio kaznenu prijavu protiv Tomislava Ivića, ministra obitelji, branitelja i međuagencijske solidarnosti i NN osobe zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti i zlouporabe položaja i ovlasti, vezano za stjecanje ne pripadajućeg statusa hrvatskog branitelja, provedeni su izvidi kojima je utvrđeno da kaznena prijava nije osnovana. (21. 6. 2010.)
U kaznenoj prijavi Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje se navodi da je Tomislav Ivić, u razdoblju od 1992. do 1996. godine, u cilju da se okoristi stjecanjem ne pripadajućeg statusa hrvatskog branitelja potaknuo nepoznatu odgovornu osobu da mu za razdoblje od lipnja 1991. do siječnja 1992. godine krivotvori podatke o ratnom putu i upiše pripadnost 2. gardijskoj brigadi - Sisak, iako je u tom vremenu bio pripadnik 107. brigade Zbora Narodne Garde Valpovo čime je ostvario neutvrđenu imovinsku korist i oštetio Republiku Hrvatsku.
Tijekom provođenja izvida pribavljeni su stvarni podaci iz Jedinstvenog registra hrvatskih branitelja, iz Popisa vojnih osoba te iz Personalnog dosjea Tomislava Ivića u Ministarstvu obrane RH.Iz navedenih službenih dokumenata, za razliku od tzv. izvoda iz registra hrvatskih branitelja koji je bio objavljen na Internetu, ne proizlazi da je Tomislav Ivić bio pripadnik 2.gardijske brigade - Sisak te stoga nije potvrđen navod kaznene prijave da bi potaknuo bilo koju službenu ili odgovornu osobu na krivotvorenje podataka o ratnom putu, niti je ostvario protupravnu imovinsku korist uslijed čega bi nastupila šteta za Republiku Hrvatsku. Sukladno navedenom kaznena prijava je odbačena.