Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Odgovor na objavljenu informaciju

U Novom listu u rubrici Osvrt objavljen je tekst Ivice Đikića pod naslovom "Glumljena žrtva" a povodom teksta objavljenog na prethodnoj stranici pod naslovom "Hrvatin potvrdio lobiranje za oslobađanje Glavaša" istoga autora. (17. 8. 2010.)

U spomenutom osvrtu novinar kaže kako "zabrinjava činjenica da nečije oklijevanje u represivnom aparatu, a najvjerojatnije se radi o Državnom odvjetništvu, dovelo do toga da policijsko-obavještajna obrada bude provaljena i da za nju saznaju persone koje su istraživane i nadzirane."
S obzirom da je riječ o osvrtu, a u kojem je ipak autor na krajnje neprofesionalan i tendenciozan način objavio ni na čemu utemeljenu tvrdnju odnosno informaciju koja je u potpunosti netočna, Novom listu je upućen tekst  odgovora na objavljenu informaciju sukladno Zakona o medijima, a koji u cijelosti objavljujemo.

Tvrdnja koju novinar želi nametnuti u svojem osvrtu je optužba, neovisno što se isti ogradio s riječi "najvjerojatnije", da bi iz Državnog odvjetništva "procurila" neka informacija slijedom čega bi se osobama koje su "istraživane i nadzirane" dao "prostor da obrnu priču" i u potpunosti je netočna, neutemeljena i tendenciozna od strane potpisanog autora.
Postavlja se pitanje na osnovu čega autor osvrta temelji tu svoju tvrdnju, a posebice "zabrinjava činjenica" tko mu je izvor informacija iz čijih bi informacija mogao temeljiti takvu netočnu tvrdnju.
Upravo kako bi se otkrilo koja je osoba odala tajne podatke, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je uputio Ravnateljstvu policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske zahtjev da se žurno provjeri od kuda su informacije dane van sustava. 
Konačno, Državno odvjetništvo nije dio represivnog aparata i bez obzira na tu netočnost o određivanju položaja Državnog odvjetništva nedopustivo je da novinar nameće takve netočne tvrdnje.