Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Odgovor na upite novinara vezano za navode iz otvorenog pisma

Povodom upita novinara vezano za navode koje je zastupnik u Hrvatskom saboru Dragutin Lesar objavio u svom Otvorenom pismu Glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću i ministru pravosuđa Ivanu Šimonoviću, odgovaramo kako su u predmetima koje je spomenuti zastupnik nabrojao nadležna državna odvjetništva predlagala određivanje pritvora. (7. 11. 2009.)

Naime, državno odvjetništvo je cijeneći težinu kaznenih djela koja su stavljana na teret osumnjičenicima smatralo kako se u konkretnim slučajevima treba odrediti pritvor kao najteža mjera za osiguranje prisutnosti osumnjičenika, jer je cijenilo da su za to ispunjeni uvjeti propisani u zakonu te da se lakšim mjerama osiguranja prisutnost neće osigurati.
Pored ostalog, potrebno je naglasiti kako je granica između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine meka granica i kako ju je moguće prijeći i uz predočenje osobne iskaznice građanina.
Kako je u svim spomenutim slučajevima; izuzev posljednjeg vezano za Hrvatsku radioteleviziju u kojem je osumnjičenik otišao iz Republike Hrvatske i prije otkrivanja kaznenog djela i počinitelja; nadležni sud odredio pritvor, to državno odvjetništvo kada je predlagalo određivanje pritvora nije moglo predlagati i druge mjere opreza iz članka 90. Zakona o kaznenom postupku koji se primjenjivao u skoro svim spomenutim slučajevima. Stvar je ocjene suda hoće li i koju će mjeru opreza primijeniti.
Također treba naglasiti kako tek od 1. srpnja 2009. državno odvjetništvo, preciznije, isključivo USKOK može odrediti mjere opreza, ali samo do podizanja optužnice, jer Zakon o kaznenom postupku iz 2008. godine određuje kako u tijeku postupka tu mjeru kao i druge mjere opreza pa i istražni zatvor određuje sud.