Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Odgovor na upite novinara

Povodom više zaprimljenih upita novinara, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta odgovara kako u cijelosti ostaje kod priopćenja objavljenog 3. listopada 2013., a vezano za pozivanje mađarskih pravosudnih tijela na načelo ne bis in idem, odnosno primjenu instituta "presuđene stvari". (3. 12. 2014.)

Naime, presuda suda u Mađarskoj kojom bi Zsolt Tamas Hernadi bio pravomoćno oslobođen zbog kaznenih djela prijevare i pronevjere; o čemu izvještavaju mađarski mediji; ni na koji način ne može dovesti do primjene instituta ne bis in idem u odnosu na kazneni postupak koji se pred Županijskim sudom u Zagrebu vodi protiv optuženog Zsolta Tamasa Hernadija zbog kaznenog djela davanja mita i to iz više razloga.
Ponavljamo kako Državno odvjetništvo Republike Hrvatske nikada nije Mađarskoj ustupio kazneni progon protiv Zsolta Tamasa Hernadija zbog kaznenog djela davanja mita, već je protiv njega još 10. lipnja 2011. pokrenuo istragu zbog navedenog kaznenog djela, a u više navrata je bezuspješno od mađarskih nadležnih tijela tražio međunarodnu pravnu pomoć za ispitivanje okrivljenika Zsolta Tamasa Hernadija i uručenje poziva. Mađarska pravosudna tijela su uporno odbijala udovoljiti zamolnicama pozivajući se na zaštitu mađarskih nacionalnih interesa.
Umjesto da udovolje zamolnicama, mađarska nadležna tijela su se najprije pozivala da je u Mađarskoj obustavljen postupak čiji je predmet bilo ocjenjivanje jesu li "počinjene radnje kazneno djelo" ili ne, a tijekom tog postupka Zsolt Tamas Hernadi je ispitan kao svjedok. Dakle, u Mađarskoj nije proveden postupak zbog kaznenog djela davanja mita u kojem bi Zsolt Tamas Hernadi imao status okrivljenika, te u tom smislu nije bilo osnove za pozivanje mađarskih tijela na institut "presuđene stvari" u smislu čl. 50. Povelje o temeljnim pravima Europske unije i praksi suda Europske unije.
Eventualna pravomoćna presuda kojom je Zsolt Tamas Hernadi u Mađarskoj oslobođen od optužbe za kazneno djelo prijevare i pronevjere; o čemu izvještavaju mađarski mediji; očito je samo novi pokušaj mađarskih pravosudnih tijela da, pozivajući se na primjenu instituta "presuđene stvari", onemoguće procesuiranje Zsolta Tamasa Hernadija za kazneno djelo davanja mita u Republici Hrvatskoj.
U konkretnom slučaju nema osnove za primjenu navedenog instituta, jer se radi o postupku koji je u Mađarskoj vođen protiv Zsolta Tamasa Hernadija zbog kaznenih djela prijevare i pronevjere povodom privatne tužbe koju je podnijela osoba blisko rodbinski povezana s visokopozicioniranim predstavnikom MOL-a. Dakle, radi se o postupku za druga kaznena djela koji je iniciran privatnom tužbom gotovo tri godine nakon što je u Republici Hrvatskoj protiv Zsolta Tamasa Hernadija pokrenuta istraga za kazneno djelo davanja mita o čemu su mađarska pravosudna tijela bila upoznata.

Dakle, u Mađarskoj postupak protiv optuženog Zsolta Tamasa Hernadija za kazneno djelo davanja mita nije pokrenut niti proveden. Samim time nema zapreka za vođenje kaznenog postupka u Republici Hrvatskoj kako se tvrdi u mađarskim medijima.