Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Odgovor na upite novinara

Pred Međunarodnim centrom za rješavanje sporova o ulaganju (ICSID) vodi se arbitražni spor po tužbi Georga Gavrilovića i Gavrilović d.o.o. protiv Republike Hrvatske radi zaštite stranog ulaganja kojom tužitelj istodobno traži naknadu štete u iznosu od 198,5 milijuna eura. Svoj zahtjev tužitelj temelji na Ugovoru o zaštiti stranih ulaganja koji je Republika Hrvatska sklopila sa Republikom Austrijom. (26. 2. 2016.)

Republiku Hrvatsku u ovoj arbitraži temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske zastupa ugledno odvjetničko društvo Sherman i Sterling koje ima veliko iskustvo u ovoj vrsti arbitraže.
Prema pravilima ICSID-a arbitražni postupci su tajni i zato Državno odvjetništvo ne može i neće komentirati postupak koji je u tijeku.
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske kao pravosudno tijelo koje zastupa Republiku Hrvatsku pred stranim sudovima i međunarodnim tijelima te štiti njene imovinske interese svjesno je značaja i težine ovog arbitražnog postupka i stoga smatramo potrebnim istaknuti da je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske poduzelo u suradnji s drugim nadležnim tijelima sve radnje u cilju zaštite imovinskih interesa Republike Hrvatske u navedenom postupku.