Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Odgovor na upite novinara vezano za Hypo Alpe Adria Banku

Slijedom brojnih upita novinara vezano za navode koje su prenijela sredstva javnog priopćavanja kako je Željko Jovanović, predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, izjavio da je to vijeće dostavilo "vrlo opsežnu dokumentaciju" o slučaju Hypo banke te da ju je "proslijedilo Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske", odgovaramo kako su Državnom odvjetništvu RH dostavljeni tekstovi koje je Domagoj Margetić objavio na svojem internetskom portalu necenzurirano.com.
Osim tih tekstova koji su i ranije bili dostupni napominjemo kako Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije nije Državnom odvjetništvu RH dostavilo nikakvu drugu dokumentaciju. (16. 12. 2009.)

DORH je već u niz navrata izvješćivao javnost o međunarodnoj pravnoj pomoći prema nadležnim tijelima mnogih država te o izuzetno dobroj suradnji sa nadležnim tijelima Republike Austrije, a u cilju provjere tijekova novca za koje postoji sumnja da je otuđen od strane većeg broja osoba iz sredstava namijenjenih obnovi i obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Ovom međunarodnom pravnom pomoći obuhvaćena je i provjera spornih kreditnih odnosa Hypo Grupe Alpe Adria sa pravnim i fizičkim osobama u Republici Hrvatskoj.
Slijedom navedenog, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je u okviru međunarodne pravne pomoći putem nadležnih tijela Republike Austrije zatražilo i provjeru utemeljenosti medijskih napisa o rezultatima nadzora Hypo Grupe Alpe Adria tijekom kojega su navodno od strane nadležnih austrijskih tijela pronađeni dokumenti koji ukazuju na možebitna kaznena djela povezana sa pravnim i fizičkim osobama iz Republike Hrvatske.