Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Održan 12. Stručni skup građansko-upravnih odjela državnih odvjetništava

Državnoodvjetnički dužnosnici iz građansko-upravnih odjela i ove su se godine, u organizaciji Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, okupili na stručnom skupu u Svetom Martinu na Muri s ciljem stručne edukacije i razmjene iskustava u njihovu području rada. (20. 11. 2015.)

Na početku prvog dana okupljenim dužnosnicima se obratio Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dinko Cvitan pozdravivši predanost u stručnoj edukaciji tijekom proteklih godina koje je obilježila izuzetno intenzivna zakonodavna aktivnost zbog kojih je došlo do potrebe upoznavanja mlađih kolega s načinom rada i postupanja u svim predmetima iz nadležnosti građansko-upravnih odjela.
Upravo s ciljem stručne edukacije, prvog dana je predstavljen Zbornik radova sa Stručnih skupova 2004. – 2014. koji obuhvaća sve radove i izlaganja uvaženih profesora i sudaca, zamjenika državnih odvjetnika i viših savjetnika održanih na stručnim skupovima Građansko-upravnih odjela u razdoblju od 2006. do 2014. godine.
Kako je u predgovoru Zbornika istaknula zamjenica Glavnog državnog odvjetnika i voditeljica Građansko-upravnog odjela DORH-a Zlata Hrvoj Šipek, Zbornik je "istodobno svojevrsna institucionalna memorija o jednom razdoblju, propisima i pravnoj problematici kojom smo se bavili, sporovima i pravnim dvojbama koje smo rješavali".
Temeljni razlog za izdavanje spomenutog Zbornika je da će svi objavljeni stručni radovi, bez obzira na vrijeme njihova pisanja, biti od velike koristi te da će pomoći u radu sadašnjih ali i budućih generacija državnih odvjetnika. Naime, svi dosadašnji skupovi, kao i ovogodišnji 12. po redu, te predstavljeni Zbornik rezultat su prvotnog poticaja za organiziranje prvog stručnog skupa 2004. godine u Valbandonu odnosno nužnosti vlastite edukacije i potrebe za ciljanom stručnom edukacijom namijenjenom državnim odvjetnicima i njihovim zamjenicima te savjetnicima koji rade u građansko-upravnim odjelima. Pokazalo se kako postojeći, klasični oblici stručnog usavršavanja i edukacije koji su omogućavali upoznavanje s novim propisima i sudskom praksom, a namijenjeni su sucima i pravnicima, nisu mogli zadovoljiti specifične potrebe državnoodvjetničkih dužnosnika iz građansko-upravnih odjela.

Tijekom ovogodišnjeg dvodnevnog skupa sudionicima su održana izlaganja o postupanju državnog odvjetništva u predstečajnom postupku prema novom Stečajnom zakonu, o Zakonu o stečaju potrošača, o pretvorbi odnosno o pravnim učincima procjene objekata izgrađenih na općem dobru te o otvorenim pitanja u primjeni Zakona o koncesijama uz osvrt na institut stjecanja bez osnove kao i o vještačenjima u predmetima naknade štete zbog izgubljene dobiti. Drugog dana sudionicima je održana prezentacija informatičkog sustava CTS 2 namijenjenog učinkovitom i uspješnom načinu upravljanja građansko-upravnim predmetima. O obvezama državnog odvjetništva prema članku 88a Zakona o državnom odvjetništvu i načinu postupanja u primjeni ove odredbe govorila je zamjenica Glavnog državnog odvjetnika RH Zlata Hrvoj-Šipek zaključivši stručni skup s osvrtom na rad građansko-upravnih odjela u 2014. godini i tijekom prvih sedam mjeseci 2015. godine.

DORH GUO skup 2015.jpg

DORH GUO skup 2 2015.jpg