Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Održana Regionalna konferencija na temu suradnje u progonu počinitelja ratnih zločina

Regionalna suradnja u predmetima ratnih zločina te kriteriji i standardi u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina bila je tema ovogodišnje, desete po redu, Regionalne konferencije državnih odvjetnika održane u organizaciji Državnog odvjetništva Republike Hrvatske na Brijunima od 4. do 6. rujna 2016. (7. 9. 2016.)

Sudionici konferencije su razmatrali prednosti i nedostatke različitih vidova suradnje, kriterije i standarde za progon počinitelja kaznenih djela ratnih zločina te suradnju tužiteljskih ureda u regiji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju i Uredom tužitelja Međunarodnog rezidualnog mehanizma. Cilj je bila analiza dosadašnje suradnje tužiteljstava i njeno unaprjeđenje u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina kao i nastavka projekta "časnika za vezu" pri Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju.

U radu konferencije sudjelovale su delegacije Ureda tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i Ureda tužitelja Međunarodnog rezidualnog mehanizma predvođene Sergeom Brammertzom te delegacije Tužilaštva/Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Federalnog tužilaštva Federacije Bosne i Hercegovine, Republičkog tužilaštva Republike Srpske i Tužilaštva Brčko Distrikta koje su predstavljali glavni tužitelji. Ujedno, u radu konferencije je sudjelovala i tužiteljica Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore, dok je delegacija Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije otkazala dolazak na konferenciju.
Podršku regionalnoj konferenciji i progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina svojim je sudjelovanjem dao i veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država za ratne zločine sa suradnicima.

Brijuni 1.jpg