Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Požegi
Ispitana trojica osumnjičenika i predloženo određivanje istražnog zatvora

Općinsko državno odvjetništvo u Požegi je 8. veljače 2017. obavilo dokaznu radnju prvog ispitivanja 48-godišnjeg hrvatskog državljanina, 46-godišnjeg hrvatskog državljanina i 46-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz članka 190. stavak 2. i 6. u vezi stavka 1. i 7. KZ/11. (9. 2. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da su prva dvojica osumnjičenika tijekom ožujka 2016. godine po prethodnom zajedničkom dogovoru; protivno odredbi članka 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga i s ciljem uzgoja opojne droge marihuane te radi njene daljnje prodaje; napravili adaptaciju zidova stolarije, električnih instalacija i dovoda vode u podrumu obiteljske kuće u vlasništvu trećeosumnjičenika, a nakon čega su prva dvojica osumnjičenika nabavila sjemenke indijske konoplje te opremu i materijal potreban za sadnju i njen uzgoj. Osnovano se sumnja da su zajedno zasadili 90 sjemenki za koje je trećeosumnjičenik, pod nadzorom i uputama prve dvojice osumnjičenika, redovito brinuo tako da je kontrolirao temperaturu zraka, dotok vode, kiselost tla, prihranu umjetnim gnojivom i drugo. Na opisani način su uzgojili 90 stabljika indijske konoplje visine 140 do 150 cm čije listove su prva dvojica osumnjičenika porezali i uz pomoć ventilatora i radijatora osušili, a trećeosumnjičenik je miješao ubrano lišće i cvjetne vrhove. Osnovano se sumnja da su prva dvojica osumnjičenika za korištenje prostora i nadzor nad uzgojem biljaka isplatili trećeosumnjičeniku naknadu u iznosu od 15.000,00 kuna te da su prodali ubrano i osušeno lišće i cvjetne vrhove.
Postoji osnovana sumnja da su sva trojica osumnjičenika sredinom listopada 2016. godine zasadili 110 sjemenki indijske konoplje, a da je trećeosumnjičenik za dogovorenu naknadu od 15.000,00 kuna brinuo oko uzgoja tako da je izraslo 110 stabljika visine 140 d 150 cm od kojih je kod trećeosumnjičenika pronađeno 550 grama osušenih cvjetnih vrhova te jedanaest kilograma osušenog lišća marihuane.

Sudac istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu odbio je prijedlog ovog državnog odvjetništva za određivanje istražnog zatvora po osnovi članka 123. stavak 1. točka 1. ZKP-a, a na to će rješenje državno odvjetništvo uložiti žalbu.