Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Belom Manastiru
Podnijet optužni prijedlog protiv D. G. i P. Z. zbog izbjegavanja carinskog nadzora

Općinsko državno odvjetništvo u Belom Manastiru je podnijelo Općinskom sudu u Belom Manastiru optužni prijedlog protiv dvojice slovačkih državljana D. G. (1968.) i P. Z. (1969.) zbog počinjenja kaznenog djela izbjegavanja carinskog nadzora iz čl. 298. st. 1. Kaznenog zakona. (24. 8. 2010.)

Optužnim prijedlogom se okrivljenike tereti da su 20. kolovoza 2010. prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku na Međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu Batina, u osobnom automobilu marke VW Passat slovačkih registarskih oznaka, u za tu namjenu ručno izrađenom spremniku zavarenom u donjem dijelu automobila, sakrili ukupno 1580 cigareta sa zaštitnim markicama Republike Srbije te tako skrivene cigarete prenijeli preko carinske crte izbjegavajući mjere carinskog nadzora.
Nakon naloženih mjera opreza Istražnog suca Županijskog suda u Osijeku kojima se osigurala nazočnost okrivljenika u kaznenom postupku, 23. kolovoza 2010. strani su državljani presudom Općinskog suda u Belom Manastiru pravomoćno proglašeni krivima. Prvookrivljenom D. G. je izrečena kazna zatvora u trajanju od devet mjeseci uvjetno na dvije godine, a drugookrivljenom P. Z. kazna zatvora u trajanju od sedam mjeseci uvjetno na dvije godine. Također, primjenom sigurnosne mjere iz čl. 80. KZ-a od okrivljenika su oduzete pronađene cigarete i osobni automobil namijenjen prijevozu skrivene robe, a primjenom sigurnosne mjere iz čl. 79. KZ-a protjerani su iz Republike Hrvatske na vrijeme od jedne godine. Vrijednost oduzetih cigareta i osobnog automobila se procjenjuje na oko 16.000,00 kuna.