Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Benkovcu
Podnijet istražni zahtjev protiv 53-godišnjaka i trgovačkog društva zbog utaje poreza i drugih davanja

Općinsko državno odvjetništvo u Benkovcu podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Zadru istražni zahtjev protiv prvoosumnjičenog hrvatskog državljanina (1957.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo utaje poreza i drugih davanja iz čl. 286. Kaznenog zakona i protiv drugoosumnjičenog trgovačkog društva zbog osnovane sumnje da je odgovorno za počinjenje navedenog kaznenog djela. (16. 7. 2010.)
Postoji osnovana sumnja da je 53-godišnji prvoosumnjičenik kao član uprave i direktor trgovačkog društva u poreznoj prijavi za 2007. podnesenoj Poreznoj upravi, Ispostava u Obrovcu, kako bi ishodio umanjenje plaćanja poreza na dodanu vrijednost, odbio pretporez u ukupnom iznosu od 1.746.371,00 kuna i to protivno odredbi čl. 20. Zakona o porezu na dodanu vrijednost, oštetivši time za navedeni iznos Republiku Hrvatsku, a što je Porezna uprava osporila u inspekcijskom nadzoru.
Drugoosumnjičeno trgovačko društvo je također kazneno odgovorno zbog kaznenog djela kojeg je počinio prvoosumnjičenik na prethodno opisani način.