Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru
Donijeta presuda na temelju sporazuma stranaka

Nakon što su provedene sve dokazne radnje, Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru je podiglo 30. svibnja 2012. optužnicu protiv 47-godišnjaka (1966.) zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće iz čl. 272. st. 3. u vezi st. 1. KZ-a i kaznenog djela nepružanja pomoći osobi koja je teško tjelesno ozlijeđena u prometnoj nesreći iz čl. 273. st. 1. KZ-a. (31. 1. 2013.)

Nakon potvrđivanja optužnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru, 9. siječnja 2013., je potpisana izjava za donošenje presude na temelju sporazuma stranaka kojom su se Općinsko državno odvjetništvo, optuženik i branitelj sporazumjeli da se okrivljeniku za kazneno djelo iz članka 272. stavka 3. u vezi stavka 1. Kaznenog zakona utvrdi kazna u trajanju od 4 godine i 5 mjeseci, a za kazneno djelo iz članka 273. stavka 1. Kaznenog zakona kazna zatvora od 4 mjeseca, te da se okrivljeniku izreče jedinstvena kazna zatvora od 4 godine i 6 mjeseci. Također je postignut sporazum da optuženik snosi djelomične troškove kaznenog postupka u iznosu od 6.170.50 kuna.  Slijedom navedenog, Općinski sud u Bjelovaru 24. siječnja 2013. je donio presudu na temelju sporazuma stranaka kojom je optuženika osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od 4 godine i 6 mjeseci te ga obvezao na naknadu troškova kaznenog postupka.
Okrivljeniku je optužnicom stavljeno na teret da je oko 17,20 sati  29. prosinca 2011. u Batinjanima pod utjecajem alkohola od 2,18 g/kg etilnog alkohola u krvi upravljao teretnim vozilom te uslijed kršenja odredbi članka 199. stavka 1., članka 47. stavka 1., članka 53. stavka 1. i članka 223. stavka 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, udario u osobni automobil zaustavljen na kolniku, a zatim u tri pješakinje koje su se nalazile iza osobnog automobila. Uslijed udarca je jedna pješakinja zadobila teške tjelesne ozljede, a dvije pješakinje su uslijed zadobivenih ozljeda preminule. Okrivljeniku je na teret stavljeno i da je nakon prometne nesreće napusti mjesto prometne nesreće ne pruživši pomoć teško ozlijeđenim osobama.